Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Klimatproblemen har länge uppmärksammas av religiösa ledare. Nu senast av den egyptiska imamen Al-Azhar Ahmed el-Tayeb som på Twitter nyligen vädjade om fler åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna. 

  För att förebygga klimatförändringarna, i alla fall till den grad det fortfarande är möjligt, behöver många hjälpas åt. Bland de som har möjlighet att påverka många och som faktiskt verkar försöka att bidra till klimatkampen hör religiösa ledare. Ett exempel på det är när egyptiska imamen Al-Azhar Ahmed el-Tayeb den 25 juli på Twitter vädjade om fler åtgärder för att stävja klimathoten:

  Den senaste tidens översvämningar och rekordhöga temperaturer runt om i världen, som har orsakat hundratals dödsfall och drivit många fler på flykt, borde synliggöra behovet av allvarliga åtgärder för att bekämpa klimatförändringar och skydda mänskligheten från detta obestridliga hot.

  Al-Azhar Ahmed el-Tayeb är ledare för moskén Al-Azhar i Kairo. Det är en inflytelserik islamisk institution i världen, särskilt bland sunnimuslimer. Tweetet kommer sannolikt som en reaktion på de klimatutmaningar som Mellanöstern står inför och som imamen nämner i sitt tweet.

  Klimatrelaterade uppmaningar har även gjorts av andra religiösa ledare. SMB har till exempel rapporterat om hur påven engagerat sig för klimatfrågan, bland annat när han 2020 gick ut med en uppmaning om att världens alla katolska samfund borde sluta investera pengar i fossilindustrin.

  Även Dalai Lama har visat stort engagemang för klimatet, bland annat genom att be världens ledare att fasa ut fossila bränslen och enligt läckta dokument 2010 ansåg att klimatfrågan då var viktigare än allt annat. 

  I Sverige arbetar bland annat det kristna nätverket Grön Kyrka aktivt med klimatfrågan. Nätverket startades av Sveriges kristna råds arbetsgrupp för miljö och klimat. I rådet är alla svenska kyrkosamfund representerade.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!