Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  IMF: Oljepriset kan fördubblas på tio år

  En ny framtidsprognos av IMF förutspår kraftigt ökade oljepriser närmaste åren.

  Nästan dubbelt så dyr beräknas oljan bli år 2023. Anledningen är att oljeutvinningen 2013 inte ökar alls lika snabbt som tidigare år, vilket gör att tillgången får svårt att hålla jämna steg med efterfrågan.

  För att ens kunna uppnå den positiva tillväxten under nästa årtionde skulle det vara nödvändigt med en prisökning på 80 procent”, säger Michael Kumhof på IMF.

  Kumhof lyfter även fram att osäkerheten är mycket stor, vilket gör att det blir svårt att göra ekonomiska beräkningar på oljan de kommande åren, men en prisökning räknar han definitivt med. Rapporten lyfter också fram svagheterna med skiffergasen, som många hoppats skulle ersätta oljan. Rapporten konstaterar att skiffergasen visserligen köper oss lite tid, men på lite längre sikt kan den inte bromsa upp prisökningen.

  Han fortsätter med att varna för att beräkningarna kan vara i underkant då det värsta scenariot IMF har räknat på kan innebära att oljepriset ökar med hela 400 procent kommande tio åren.

  Läs också: Expansionen av skifferolja saktar ned i USA

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.