Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ingen global ökning av koldioxidutsläppen 2014- trots att ekonomin växte

  Foto: WiNG (CC BY-SA 3.0)

  Mängden koldioxidutsläpp från världens energianvändning stod still mellan 2013 och 2014, rapporterar Internationalla Energirådet (IEA). Detta är första gången, sen IEA för 40 år sedan började samla information om koldioxidutsläpp, som de ser att utsläppen står still eller minskar utan att det beror på ekonomiska problem.

  Även under det tidiga 80-talet, 1992 och 2009 så  stod koldioxidutsläppen still eller minskade. Men då hängde det samman med ekonomiska problem på grund av amerikansk lågkonjunktur, Sovjetunionens fall respektive finanskrisen, skriver BBC. Men under 2014 så ökade den globala ekonomin med 3 procent.

  Detta är en väldigt välkommen och betydelsefull överraskning, säger IEA:s chefsekonom Fatih Birol och fortsätter. ” Det skapar ett efterlängtat momentum till förhandlare som förbereder sig för att skapa ett globalt klimatavtal i Paris i December: för första gången frikopplas växthusgasutsläpp från ekonomisk tillväxt (redaktionens översättning)

  Anledningen till utvecklingen under 2014 är att Kina satsat mer på förnybar energi och mindre på kol samt samt att OECDE-länderna ( hög och medelinkomstländer) satsat på förnybart och energieffektiviseringar, skriver IEA. Kinas koldioxidutsläpp minskade med 2 procent förra året, skriver Bloomberg.  Mer om Kinas minskade kolanvändning finns att läsa i denna artikel som Supermiljöbloggen skrev i januari.

  De senaste uppgifterna om utsläppen är uppmuntrande, men det finns ingen tid för att vara nöjd- och definitivt inte tid att använda denna positiva nyhet som en ursäkt att vänta med åtgärder, (redaktionens översättning) säger IEA:s direktör Maria van der Hoeve

  Men det räcker absolut inte med att utsläppen står stilla. För att temperaturökningen inte ska bli mer än 1,5 grader till år 2100 så behövs utsläppsminskningar på 70- 95 procent till år 2050 jämfört med år 2010, skriver FN:s klimatpanel i sin senaste rapport som Supermiljöbloggen sammanfattat här.

  Världens energiutsläpp står enligt co2.now för cirka 90 procent av de totala männskliga utsläppen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.