← Tipsa oss!
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Ingen ny kärnkraft i Sverige – så togs beskedet emot

Foto: Annika Örnborg

Strålsäkerhetsmyndigheten har lagt ner arbetet med att behandla Vattenfalls ansökan om nya reaktorer, kan Sveriges Radios Ekot i dag avslöja.

Vattenfall ansökte sommaren 2012 om att få ersätta en till två av sina befintliga kärnkraftsreaktorer med nya. Men när regeringspartierna i sin energiöverenskommelse i höstas meddelade att ”Vattenfalls planer på att förbereda för byggandet av ny kärnkraft avbryts”, ledde det snart till att Vattenfall avbröt sitt analysarbete. Samtidigt lät Vattenfall sin ansökan, som lämnats in till Strålsäkerhetsmyndigheten, ligga kvar.

I dag kan dock Sveriges Radios Ekot avslöja att Strålsäkerhetsmyndigheten lagt ner sitt arbete med att behandla Vattenfalls ansökan om att få bygga nya reaktorer, något som berör drygt 15 personer på myndigheten. Enligt Ekot har därmed idén om att bygga ny kärnkraft i Sverige helt stoppats.

På Twitter både välkomnas och kritiseras beskedet:

”Med målet 100 % förnybar energi finns förstås inget utrymme för kärnkraft. Förnybart billigare och säkrare”, skriver Lise Nordin, Miljöpartiets energipolitiska talesperson.

”Hög tid S+MP vaknar och inser att kärnkraften är nödvändig i klimatneutral svensk energimix för överskådlig framtid”, skriver Christofer Fjellner, EU-parlamentariker för Moderaterna.

”Ekonomiskt sunt, miljömässigt smart, stärker energisystemen”, skriver Mikael Karlsson, som bland annat är ordförande för European Environmental Bureau.

“Olyckligt att arbetet med att utreda förutsättningar för ny kärnkraft nu avbryts”, skriver Maria Sunér Fleming, ansvarig för energi- och klimatpolitik på Svenskt Näringsliv.

“Totalstopp för ny kärnkraft En gång för alla! Låt oss ta sikte på framtiden nu!”, skriver Isadora Wronski, kampanjledare på Greenpeace.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra