Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Nu riktar tunga socialdemokrater kritik mot sitt eget parti för att gömma undan klimatfrågan i valrörelsen.

    ”Vi går mot katastrofen men låtsas som ingenting”, säger SSU:s ordförande Lisa Nåbo.

    En lång rad organisationer och större delen av akademiker-Sverige har reagerat i ett antal debattinlägg mot att de flesta partierna lagt ödesfrågorna klimatet och hotet mot den biologiska mångfalden helt åt sidan.

    SMB har berättat om kritiken i ett antal artiklar på senare tid, se exempel här och här.

    Men nu tar alltså flera socialdemokrater ton mot partiledningens strategi att ligga lågt med klimatet och den omställning som kommer att krävas. I en artikel i DN uttalar sig, förutom Lisa Nåbo, även tunga EU-parlamentarikern Jytte Guteland, förre folkhälsoministern Gabriel Wikström och Daniel Suhonen som leder tankesmedjan Katalys.

    Gemensamt för dem är att de tycker det är fel att inte lyfta fram klimatet som den avgörande framtidsfråga det är, och tala klarspråk om vad som kommer att krävas. Partiledaren Magdalena Andersson borde använda sig av det förtroende hon har, menar Suhonen i artikeln:

    Hon borde säga att klimathotet är på riktigt. Det kommer att få enorma konsekvenser, och frågan är inte om vi kommer att behöva ändra hur vi lever – utan när, framhåller han.

    Socialdemokraterna rankar i sitt valmanifest klimatet som ett av tre prioriterade områden, men är sparsamma med det budskapet i valkampanjen. Och de har inte bara sänkt ambitionerna när det gäller till exempel reduktionsplikten och skatten på fossila drivmedel.

    Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson gjorde i en DN-intervju i tidigare i sommar klart att klimatfrågan inte ska behöva påverka vardagen alls: ”Vi ska kunna göra de saker vi vill göra och leva det liv vi vill leva utan klimatpåverkan” sa han då.

    Han är dock långt ifrån ensam bland partiernas toppnamn att påstå att det egentligen knappt behövs någon omställning, utöver storskaliga satsningar på fossilfritt stål, intensiv elektrifiering och liknande.

    ”Mitt mål är inte att människor ska ställa om sina liv. Mitt mål är att minska utsläppen” deklarerade moderatledaren Ulf Kristersson, också i en DN-intervju.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.