Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Intervju

  Hagainitiativet: Urholka inte utsläppens prissättning

  Både näringslivet och miljörörelsen behövs, säger Nina Ekelund Foto: Hagainitiativet

  SMB har frågat forskare, näringslivsprofiler, opinionsbildare och civilsamhällesorganisationer vad de önskar sig från svensk miljöpolitik efter valet. Idag: Nina Ekelund, generalsekreterare för företagsnätverket Hagainitiativet. 

  Vilka är dina tre önskemål för miljöpolitiken nästa mandatperiod? 
  • Långsiktiga samarbeten
   Politiken behöver enas kring vissa ramar när det gäller viktiga frågor där enigheten är stor. Ett exempel är elsystemet, där sakförslagen i hög utsträckning liknar varandra och där även industri och energiföretag har en väldigt samstämmig bild om vägen framåt och vilken politik som behövs.

   Vi behöver mer vindkraft och energieffektivisering på kort sikt och satsningar på alla kraftslag på längre sikt. Stora investeringar i produktionskapacitet och elnät kommer att behövas och det krävs långsiktiga spelregler för att dessa investeringar ska kunna komma på plats i tid. Här borde det finns möjlighet till att enas.

  • Prissättning på koldioxid – låt prissättningen finnas kvar och slå igenom
   Detta är motorn i klimatpolitiken och ett nödvändigt styrmedel för att säkre en kostnadseffektiv klimatomställning samt för att driva på en mer effektiv energi- och resursanvändning. Urholka inte pris på utsläpp genom att införa politiskt motiverade, ogenomtänkta avdrag och skatterabatter på el och bränslen.

   Ge istället riktade stöd till utsatta grupper och planera för en mer genomgripande reform av skattesystemet i sin helhet, där en grön skatteväxling ingår som en central komponent. Samt se till att säkra reduktionsplikten, som skapar den stabilitet och förutsägbarhet som krävs för att möjliggöra investeringar i inhemsk produktion av biodrivmedel och en konkurrenskraftig svensk bioekonomi.

  • Stärk upp kompetens och kapacitet i EU-frågor på myndigheter och se till att Sverige använder ordförandeskapet i EU (våren 2023) för att lyfta klimatfrågan (minska utsläppen, klimatanpassning och negativa utsläpp)
   Det finns många konkreta frågor att hantera som kommer att få stor betydelse för EU:s klimatagenda under de kommande decennierna, såsom genomförandet av en skärpning och utvidgning av EUETS, CBAM och EU:s taxonomi, där bioenergi och biobränslen bör klassificeras som hållbara investeringar.

  Nina Ekelund
  Generalsekreterare Hagainitiativet 


  I serien Miljörösten frågar SMB forskare, näringslivsprofiler, opinionsbildare och civilsamhällesorganisationer vad de önskar sig från svensk politik efter valet. Läs tidigare röster:

  Cogito: ”Sätt klimatmål för 2023”
  WWF: ”Inför en utsläppsbudget”
  Henrik Svedäng: ”Bind samman ekosystem med klimat”
  Parul Sharma: ”Vi behöver bli fossilfria”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.