Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Istället för Black Friday och konsumtionshets – idag är det White Monday

  På fredag inträffar Black Friday, en av överkonsumtionens inofficiella högtidsdagar. Nu går svenska företag och organisationer samman för att minska köphetsen. 
  Black Friday kallas dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving när butikerna lockar med super-rea, och det inte sällan blir kaos på grund av hetsen för att göra sig ett klipp. Det senaste åren har fenomenet börjat synas mer i Sverige. Som en reaktion på detta går nu flera svenska företag och organisationer samman under initiativet White Monday, för att istället förorda hållbar konsumtion och delningsekonomi.

  Vi såg att flera företag med cirkulära- eller delningsbara affärsmodeller skulle göra egna kampanjer mot Black Friday. Tillsammans är vi starka, så vi bestämde oss för att skapa en gemensam kampanj. Genom att leka ”tvärtom-leken” så hittade vi den absoluta motsatsen, alltså White Monday, säger Henning Gillberg, grundare på Repamera, till Resumé.

  Enligt forskaren Martin Svendsen på Stockholms universitet skapar Black Friday en stress som kan göra att vi köper saker vi inte egentligen behöver. I USA har detta ibland tagit sig extrema uttryck – det har hänt att människor skadats och till och med dött när de blivit nedtrampade av folkmassor som trycker på för att komma in i butikerna.
  Genom att istället fira White Monday kan du stötta företag som hjälper oss att återanvända, dela, reparera och hyra. De deltagande hållbarhetsföretagen ger rabatter och erbjudanden hela måndagen.
  Ett annat alternativ till Black Friday är En köpfri dag, som är precis vad det låter som – du köper inget under 24 timmar. Den inträffar på fredag, alltså samtidigt som Black Friday.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!