Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Italienska maffian ett allt större miljöproblem

  Kyrkan i Italien kräver att regeringen agerar för att inte fler ska behöva dö på grund av giftspridningen som Camorran orsakat.
  I ett öppet brev till Italiens president Giorgio Napolitano skriver företrädare för kyrkan i landet att det behövs betydligt kraftfullare agerande för att komma år problemet med de miljontals ton med sopor som dumpats illegalt av maffian. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
  Maffian, i det här fallet Camorran, har satt i system att till en billig penning transportera avfall från norra Italien ner till regionen runt Neapel där soporna dumpas eller bränns. Detta har lett till att marken här blivit så pass förgiftat att området, som ligger mellan tre byar, nu kallas för ”dödens triangel”. Enligt en av landets miljöorganisationer beräknas att tio miljoner ton dumpats här de senaste 22 åren och enligt Världshälsoorganisationen finns det en tydlig koppling till att antal cancerfall i regionen ökat kraftigt.
  I brevet, som bland annat ärkebiskopen i Neapel skrivit under, står:

  Too many are paying the price for the arrogance, abuse, incivility, greed and stupidity of criminals.

  I en längre artikel i den norska tidningen Aftenposten, från i början av förra året, beskrivs Camorrans tillvägagångssätt på följande sätt:

  For et par tiår siden fikk Camorraen en ny forretningsidé. Det var boom i industrien i Nord-Italia, og selskapene brukte store pengesummer for å behandle produksjonsavfallet på en korrekt måte. Mafiaen etablerte renovasjonsselskaper som kunne gjøre jobben for en brøkdel av prisen.
  Sertifikater ble forfalsket, kontrollører og politikere ble bestukket. Det giftige avfallet ble dumpet overalt i landbruksområdene rundt Napoli: i åkrene, i gamle brønner, i vanlige søppelfyllinger, i kanaler og elver, i grotter. Noen ganger gravde de det bare ned, andre ganger blandet de det med jord og strødde det utover åkrene.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.