Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Jordens resurser varar tre veckor längre i år

  Skärmbild Kronfågels reklamfilm
  Bild: Kronfågels reklamfilm Foto: Kronfågel

  Den ekologiska skuldens dag (Earth Overshoot Day) – dagen då mänskligheten har använt naturens resursbudget för hela året – infaller i år den 22 augusti. Tre veckor senare än förväntat. 

  Tidpunkten för den ekologiska skuldens dag grundar sig på beräkningar gjorda av forskningsinstitutet Global Footprint Network. 

  Senaste gången den ekologiska skuldens dag varit så sent som i år var år 2005, då den inföll den 25 augusti. Årets resultat visar en nedgång som aldrig tidigare skådats, i övrigt har det globala ekologiska fotavtrycket varit konstant växande. År 2019 var datumet den 29 juli. Datumet är en symbol för det hårda trycket som mänskligheten utövar på planeten och i vilken utsträckning vi lever över naturens tillgångar.

  Det ovanliga resultatet förklaras vara en följd av de restriktioner och åtgärder som genomförts runt om i världen som svar på coronapandemin. Koldioxidutsläppen från fossila bränslen har i år minskat, och den globala skogsavverkningen avstannat något. 

  Datumet är ändå långt ifrån de resultat som krävs för att uppnå en hållbar planet. Inget säger för tillfället att vi inte nästa år befinner oss i en värre situation än för två år sedan. Vi inte kan lita på humanitära katastrofer för att minska vårt ekologiska fotavtryck, det måste vi göra själva.

  (PRNewsfoto/Global Footprint Network)

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!