Luftkvaliteten har åter försämrats i Kina, och är nu tillbaka på samma nivå som innan coronapandemin. Snart kommer antagligen även Europa befinna sig i en liknande situation.
Coronapandemin har medfört vissa temporärt förbättrade miljöförhållanden. Tack vare nedstängda fabriker och vägar har utsläppen sjunkit drastiskt. Kvävedioxidnivåerna i centrala Kina sjönk i april så lågt som 30 procent lägre än normalt. Den förbättrade luftkvalitet har varit märkbar i städer världen över. I Stockholms centrum halverades luftföroreningarna på grund av ett ökat distansarbete.
Detta tillstånd verkar ändå inte kunna fortsätta för evigt. I takt med att pandemiåtgärderna börjat lätta, har också utsläppsnivåerna återgått till sina ursprungliga höga nivåer. I Shanghai är de senaste utsläppsnivåerna till och med 9 procent högre än förra årets nivåer.
Högförorenande industrier har varit snabba på att återhämta sig efter pandemin. Flera människor har också börjat undvika kollektivtrafik, och vänder sig därför i högre grad till sina egna bilar.
”Den snabba återhämtningen i luftföroreningsnivåerna och kolkonsumtion i hela Kina är en tidigt varningstecken för hur en industriledd återhämntning kan se ut” säger CREA:s (centrum för forskning om energi och ren luft) huvudanalytiker Lauri Myllyvirta till The Guardian.
Det är viktigt att beslutsfattare handlar snabbt och satsar på en ambitiös, effektiv och hållbar återhämntning. EU har lovat en grön omställning men resultat och detaljer väntar vi fortfarande på.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till