Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En rad svenska torr- och värmerekord för juni har slagits under 2023. Och årets junimånad kommer även vara den hittills varmaste som uppmätts globalt. Det senaste värmerekordet för juni månad sattes alldeles nyligen, 2019. Den 3 juli passerades för första gången även +17 grader i medeltemperatur på jorden – ett rekord som bara höll sig ett dygn!

  Värmerekorden såväl i haven som på land under 2023 slår forskarna med häpnad. Samtidigt är istillväxten vid köldpolen Antarktis rekordlåg denna vinter på södra halvklotet.

  SMB berättade nyligen om de alarmerande observationerna vi kunnat se under senare tid.

  Nu kommer alltså ännu ett vittnesbörd om klimatuppvärmningens snabba förlopp. Enligt klimatforskaren Zeke Hausfather, medförfattare i FN:s klimatpanel, verksam på Breakthrough organization och med fokus på temperaturrekord och klimatmodellering, blir juni i år 0,16 grader Celsius varmare än 2019.

  ”Det värdet ligger 1,46 grader C över de genomsnittliga värden för juni månad som vi kunde se under den förindustriella perioden 1850-1899” skriver han på Twitter.

  Hausfather använder för sin uträkning både brittiska klimatforskningsbyrån Met Office Hadley Centres och EU:s klimatövervakning Copernicus´mätdata, HadCRUT5 och ERA5.

  De många värmerekorden för enstaka dagar ledde också till att den hittills varmast uppmätta medeltemperaturen för jordklotet uppmättes den 3 juli, när 17 grader överskreds, enligt grafiken ovan.

  Kusligt nog överlevde detta enstaka dags-rekord inte mer än ett dygn innan det blev slaget. Tisdagen den 4 juli hade världens medeltemperatur stigit ännu något mer, till 17,18 grader från måndagen värde på 17,01 grader. Detta enligt University of Maines redovisningssystem för världstemperaturer, Climate Reanalyzer.

  Observationerna av de många anomalierna kallas ”skrämmande”, extremt ovanliga” och ”oroande” av ärrade klimatforskare. Enligt en artikel i the Guardian ställs nu frågan om årets El Nino och människans utsläpp av växthusgaser knuffat in uppvärmningen i en mer nyckfull och oberäknelig fas.

  Juli kommer inte att innebära någon lindring på många platser på jorden vad gäller temperaturerna. Denna vecka utdelar exempelvis vädertjänsten i USA skarpa varningar för temperaturer nära 50 grader C i Texas och Arizona.

  Juni månads extrema värme i Storbritannien har nu också skapat politisk press på premiärminister Rishi Sunak, rapporterar DN. För några dagar sedan hoppade miljöminister Zac Goldsmith av från regeringen i protest mot dess ”apati” i klimatfrågan.

  I likhet med den svenska regeringen, har den brittiska toryregeringen tagit en rad beslut som innebär steg bakåt i stället för framåt i klimatfrågan. Bland annat har klartecken till en ny kolgruva och utökad oljeproduktion i Nordsjön fattats.

  Uppdatering 2023/07/07: Rekordet för den globala medeltemperaturen – som alltså slogs för andra gången på tisdagen – tangerades på onsdagen, innan det på nytt slogs med 0,05 grader. Världens varmast uppmätta dag är nu torsdagen den 6 juli 2023, med en medeltemperatur på 17,23 grader. Huruvida rekorden fortsätter att slås under sommaren återstår att se.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.