Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kakaobönorna kan försvinna med ändrat klimat

  Foto: Pixabay/Public Domain

  Nu är påskhelgen över och många har ägnat de lediga dagarna åt att frossa i sötsaker. Tyvärr är chokladäggen något som i framtiden kan bli allt ovanligare att se i godisblandningen.

  Choklad i massor, det ser vi gärna till både jul, påsk och alla helger däremellan. Det vi lätt glömmer bort är att de känsliga kakaobönorna står inför en tuff framtid. Med temperaturförändringar och mer extrema väderförändringar hotas de älskade bönorna som förgyller våra dagar.

  Det mesta av den globala kakaoproduktionen ligger i västra Afrika, varav Elfenbenskusten står för en stor del av denna. Nu är forskare oroliga för att luftföroreningar ska påverka odlingarna negativt enligt The Guardian.

  Med mer sulfater i atmosfären, en typ av luftförorening som kommer från framförallt fossila utsläpp,  reflekteras mer solljus bort innan det träffar jordytan. Detta kan leda till ändringar i monsunregnen, den bevattning bönorna behöver för att kunna växa och utgöra grunden för vår choklad. Redan idag är monsunregnen oregelbundna, men med ökat antal partiklar i atmosfären finns risken för att väderväxlingarna blir mer extrema och påverkar kakaoodlingarna negativt.

  Det här fenomenet har studerats i bland annat Indien, där man sett att luftburna sulfater från växande städer lett till en reducering i temperaturskillnaden mellan land och hav, vilket i sin tur påverkat monsunregnen.

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.