Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kärnkraft är både kostsamt och otillgängligt

  Kärnkraften är dyrare än förnybara energikällor i EU:s medlemsländer, enligt den senaste utgåvan av World Nuclear Industry Status Report.

  Ett av rapportens viktigaste resultat är att byte till kärnkraft skulle släppa ut mer koldioxid per år än bytet till förnybara energikällor. Orsaken till detta är att kärnkraftverken tar mellan fem och 17 år längre tid att bygga än solkraft eller vindkraft på land. Under tiden fortsätter befintliga fossila kraftverk släppa ut koldioxid.

  Rapporten visar även att kärnenergi är otillgänglig. Under perioder av underhållsarbeten eller tekniska problem genererar reaktorerna ingen el. Till exempel i Frankrike var kärnreaktorer ur verksamhet i genomsnitt 87,6 dagar i 2018. I Belgien var situationen ännu värre. Landets sju reaktorer genererade ingen kraft under 180 dagar, eller ett halvt år, i 2018.

  ”Periodicitet är ett argument som ofta används mot förnybara energikällor,” säger Mycle Schneider, en av rapportförfattarna. ”Det visar sig att kärnkraft är lika periodiskt som andra elproduktionsmetoder – det är bara en annan form av periodicitet”.

  Studien beräknade att i EU kom 95 procent av den ökade elproduktionskapaciteten i 2018 från vind, sol och biomassa. Detta hände samtidigt som kärnkraftsproduktionen minskade.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.