Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kemikalieinspektionen driver på för ett förbud i EU mot ”evighetskemikalien” PFAS

  PFAS, högfluorerade syntetiska kemikalier, är skadliga för människan och miljön och måste mönstras bort från samhället. Det framhåller Sveriges och fyra andra EU-länders kemikalieinspektioner och lämnar in en så kallad avsiktsförklaring till högsta myndigheten Echa om ett förbud.

  PFAS-gruppen omfattar totalt mellan fyra- och femtusen olika kemikalier och har mycket bred användning. Ämnena används bland annat i regnavvisande klädesplagg, hudkrämer, stekpannor, skidvallor och brandsläckningsskum. Detta faktum, och omständigheten att de är synnerligen långlivade i naturen, har lett till att de är spridda över hela jordklotet och även i människors kroppar. Nyligen lades en studie fram av Karolinska Institutet, i vilken bland annat visas att PFAS återfinns även i organ hos foster.

  EU förbjöd en av kemikalierna som misstänks ha särskilt skadlig inverkan, PFOS, år 2008 och ännu en, PFOA i fjol. PFOS uppmärksammades i Sverige i samband med att flera kommunala vattentäkter i bland annat Uppsala och Kallinge i Blekinge förorenats av brandsläckningsskum som använts vid försvarets övningar.

  I april i år avslutades en stor rättegång mellan invånare i Kallinge och vattentäktens huvudman Ronneby kommun, vilket Supermiljöbloggen rapporterat om.

  De båda förbjudna PFAS påverkar bland annat immunsystemet och fertiliteten och misstänks vara cancerframkallande. Men inom EU:s kemikaliemyndigheter och bland kemister och forskare råder uppfattningen att hela produktgruppen behöver mönstras ut, förutom i de fall det är nödvändigt att använda något av ämnena.

  Fem EU-staters egna kemikaliemyndigheter, däribland alltså Sveriges, samarbetar för att få fram ett formellt förbud som bedöms kunna träda i kraft år 2025 om alla klartecken ges.

  Detta är det första formella steget mot ett möjligt förbud mot de så kallade evighetskemikalierna. Jag är stolt över att Sverige är med och driver detta, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Per Ängquist i ett pressmeddelande.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!