Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Kemikalieinspektionen driver på för ett förbud i EU mot ”evighetskemikalien” PFAS

  Foto: Simon Kadula från Pixabay

  PFAS, högfluorerade syntetiska kemikalier, är skadliga för människan och miljön och måste mönstras bort från samhället. Det framhåller Sveriges och fyra andra EU-länders kemikalieinspektioner och lämnar in en så kallad avsiktsförklaring till högsta myndigheten Echa om ett förbud.

  PFAS-gruppen omfattar totalt mellan fyra- och femtusen olika kemikalier och har mycket bred användning. Ämnena används bland annat i regnavvisande klädesplagg, hudkrämer, stekpannor, skidvallor och brandsläckningsskum. Detta faktum, och omständigheten att de är synnerligen långlivade i naturen, har lett till att de är spridda över hela jordklotet och även i människors kroppar. Nyligen lades en studie fram av Karolinska Institutet, i vilken bland annat visas att PFAS återfinns även i organ hos foster.

  EU förbjöd en av kemikalierna som misstänks ha särskilt skadlig inverkan, PFOS, år 2008 och ännu en, PFOA i fjol. PFOS uppmärksammades i Sverige i samband med att flera kommunala vattentäkter i bland annat Uppsala och Kallinge i Blekinge förorenats av brandsläckningsskum som använts vid försvarets övningar.

  I april i år avslutades en stor rättegång mellan invånare i Kallinge och vattentäktens huvudman Ronneby kommun, vilket Supermiljöbloggen rapporterat om.

  De båda förbjudna PFAS påverkar bland annat immunsystemet och fertiliteten och misstänks vara cancerframkallande. Men inom EU:s kemikaliemyndigheter och bland kemister och forskare råder uppfattningen att hela produktgruppen behöver mönstras ut, förutom i de fall det är nödvändigt att använda något av ämnena.

  Fem EU-staters egna kemikaliemyndigheter, däribland alltså Sveriges, samarbetar för att få fram ett formellt förbud som bedöms kunna träda i kraft år 2025 om alla klartecken ges.

  Detta är det första formella steget mot ett möjligt förbud mot de så kallade evighetskemikalierna. Jag är stolt över att Sverige är med och driver detta, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Per Ängquist i ett pressmeddelande.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra