Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Kina bygger världens största kommersiella solkraftsanläggning

  Foto: afloresm (CC-BY-SA-2.0)

  En gigantisk termisk solkraftsanläggning i Gobiöknen blir den senaste i raden av Kinas satsningar inom grön energi.

  Kina må vara världens största koldioxidproducent, men det är också det land som investerar mest i grön energi. Den senaste satsningen gäller den gigantiska solkraftsanläggning som ska byggas i de kinesiska delarna av Gobiöknen, skriver IFL Science. Jätteparkens areal ska uppgå till 25 kvadratkilometer, och kommer generera 200 megawatt.

  Energin från den nya solcellsparken kan ersätta energin från 4,69 miljoner ton kol per år. Kolet står dock fortfarande för majoriteten av Kinas energiförsörjning, men under fjolåret minskade användningen av den det för första gången på fjorton år (Supermiljöbloggen skriver mer här).

  Förra sommaren publicerade Supermiljöbloggen artikelserien ”Kina, energin och miljön” (del 1 här och del 2 här) där man kan läsa att landet under 2013 spenderade 65 miljarder dollar på grön energi – motsvarande en fjärdedel av hela världens investeringar i samma sektor under det året. Till 2020 ska sektorn stå för 20 procent av Kinas totala elbehov.

  De gröna löftena råder det således inte brist på i Kina, och lyckligtvis verkar de faktiskt infria en del av dem.


  Uppdatering: Tidigare stod det att det handlade om en solcellspark, när det egentligen rörde sig om en termisk solkraftsanläggning. Det stod också att solkraftsanläggningen skulle kunna försörja en miljon hushåll, men efter beräkningar kom vi fram till att det snarare borde röra sig om lite över 130 000 hushåll. På grund av osäkerheten har vi helt tagit bort siffran ut texten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra