Risker förknippade med klimatkrisen anses fortfarande vara de mest sannolika hoten när Världsekonomiskt forum presenterar sin årliga rapport om globala risker. Samtidigt ses infektionssjukdomar som det största hotet utifrån sin påverkan.
Varje år inför det världsekonomiska toppmötet i Davos brukar forumet presentera en rapport som redogör för de risker som anses utgöra de mest sannolika hoten de kommande 10 åren i termer av sannolikhet och påverkan. Med global risk menas här ”en oviss händelse eller omständighet som – om den inträffar – kan orsaka betydande negativ påverkan på flera länder eller branscher inom de kommande tio åren”.
Förra året dominerades för första gången i dess femtonåriga historia Världsekonomiskt forums riskrapport av klimat och miljöfrågor som risken för extrema väderhändelser, att världen misslyckas med klimatarbetet, naturkatastrofer, förlust av biologisk mångfald samt miljökatastrofer orsakade av människan. Vanligtvis brukar annars forumets risker vara tydligt kopplade till ekonomiska och finansiella hot och det var först med Global Risks Report 2011 som klimatförändringar, extremväder och förlust av biologisk mångfald började ses som globala risker.
Detta var dock före pandemins nedslag i världen och 2020 låg allt fokus på Greta Thunberg vars tal under mötet i Davos tal blev uppmärksammat för sin uppläxning av makthavare och ledare att göra alldeles för lite för klimatet. Vad har då förändrats i riskbedömning efter ett år av pandemi som fortfarande plågar världen? En del, men inte så mycket visar det sig.
Som traditionen bjuder släpptes även årets riskrapport före mötet som hålls 25-29 januari och som – liksom så många andra tillställningar det senaste året – blir digitalt. Vanligtvis brukar annars tusentals makthavare inom politik, näringsliv och vetenskap mötas och minglas i den lilla alpbyn, men av förklarliga skäl är det inte helt lämpligt att göra detta nu.
Fortfarande utgör klimatrelaterade frågor huvuddelen av årets risklista, som rapporten beskriver som ”ett existentiellt hot mot mänskligheten.” Trots en minskning av koldioxidutsläppen orsakad av blockeringar och störningar i internationell handel och resor finns det farhågor om att när ekonomierna börjar återhämta sig kommer utsläppen att öka.
Av naturliga skäl tas nu infektionsskjukdomar på större allvar och ses till och med som den främsta risken utifrån påverkan. Från att inte funnits med på topp 10 som sannolika hot blir det nu en fjärde plats, trots att flera personer (bland annat Bill Gates) varnat för en pandemi i flera år. Rapporten poängterar att de omedelbara mänskliga och ekonomiska kostnaderna för covid-19 är allvarliga och samtidigt finns det farhågor om att kampen mot pandemin tar bort resurser från andra kritiska hälsoutmaningar:
De hotar att minska årens framsteg när det gäller att minska global fattigdom och ojämlikhet och ytterligare skada social sammanhållning och globalt samarbete.
Årets riskrapporten bygger på data och insikter från ett stort antal respondenter via Världsekonomiskt forums undersökning kring uppfattning av globala risker (Global Risks Perception Survey). Undersökningen slutfördes av över 650 medlemmar i forumets olika ledarskapssamhällen. Riskanalysen utgör inga förutsägelser, men beskrivs som en påminnelse om att tänka kreativt om en oförutsedd händelse inträffar. De ska fungera som en uppmaning att vänta sig det oförväntade. Problemet är bara att framtida riskbedömningar ofta bedöms efter hur läget är idag och inte hur det kan bli, vilket covid-19 tydligt visat.
Medan allmänhetens oro för klimatförändringar har ökat de senaste åren, verkar det fortfarande finnas en omfattande brist på kunskap om hur stigande globala temperaturer påverkar smittsamma sjukdomar som covid-19, visar en studie som publicerades i PLOS One. Här finns mycket mer att göra med andra ord och förhoppningvis kan världen bli lite klokare efter den här erfarenheten.
Faktarutan
World Economic Forum (Världsekonomiskt Forum)
Startade 1971 med ett möte mellan europeiska politiker och företagsledare i Davos i de schweiziska alperna. 1987 fick mötet namnet World Economic Forum, WEF.
WEF:s syfte är att bidra till kunskap om och lösningar på globala problem genom att sammanföra företagsledare, politiker och företrädare för internationella organisationer.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till