Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Klimatintresset växer under världsekonomiska toppmötet i Davos och som vanligt fick Greta Thunbergs tal stor uppmärksamhet.

  För ett år sedan kom jag hit till Davos och sade åt er att era hus står i full brand. Jag ville att ni skulle få panik. Det har sagts till mig att det är farligt att säga åt människor att få klimatpanik, men oroa er inte, jag lovar er – det kommer att inte hända någonting.

  Så inledde Greta Thunberg sitt tal under Världsekonomiskt forum i Davos. rapporterar SVT. Hennes budskap var klart och tydligt – vi måste agera nu. Hon hävdade att världens regeringar inte inser vikten av klimatkrisen och menade att det inte verkar bekymra personerna med makt att vi alla är på väg att svika de löften som utställdes i Paris. Det är något som även klimatfilosofen Clive Hamilton tar upp i en exklusiv text för DN Kultur. Trots klimatkatastrofen i Australien agerar dess beslutsfattare som om klimatförändringarna inte existerar och hindrar all nödvändig omställning.

  Under sitt tal anklagade Greta världens makthavare för att redan ha gett upp och bortse från den fakta som finns, eftersom de finner den obekväm att hantera:

  Antingen gör ni det här eller så förklarar ni för era barn varför ni gav upp 1,5-gradersmålet.

  Samtidigt sprider sig en allt större medvetenhet vid Davosmötet, vars tema i år är klimateffekter och ekonomisk ojämlikhet, en utveckling som Greta haft stor del i. Världsekonomiskt forums egen rapport om globala risker som släpptes inför mötet varnade för att ”klimatförändringarna slår till hårdare och snabbare än många väntade sig”.

  Under mötet varnade sedan Internationella valutafonden, IMF, för att klimatkrisen innebär en lägre återhämtning av världsekonomin än tidigare prognoser, rapporterar The Guardian, och IMF:s chefsekonom uppmanade därför världens regeringar att trappa upp sitt klimatarbete.

  I ett upprop som presenterades inför Davosmötet krävde en rad framstående forskare att alla politiska och finansiella beslut måste gå i linje med Parisavtalet för att begränsa jordens uppvärmning, rapporterar SvD. I fyra punkter specificerar forskarna sina synpunkter. Till att börja måste alla investeringar i – och subventioneringar av – fossila bränslen genast upphöra, liksom alla nya projekt för att utvinna fossila bränslen.

  Som en tydlig kontrast till dessa budskap slog USA:s president Donald Trump an en optimistisk ton och tog avstånd från allehanda ”domedagsprofeter”. Lite förvånande nämnde han även att han inte anser att klimatförändringarna är en bluff och meddelade att USA går med i Världsekonomiskt forums initiativ för att plantera 1000 miljarder träd. USA lämnade Parisvtalet i november i förra året och är därmed det enda land som står utanför avtalet. En ny president i november i år skulle dock kunna ändra på det och flera kandidater för demokraterna har en ambitiös klimatagenda med en Green New Deal. Det är ingen tvekan om att 2020 på många vis kommer bli ett avgörande år.

  Faktarutan

  World Economic Forum (Världsekonomiskt Forum)

  Startade 1971 med ett möte mellan europeiska politiker och företagsledare i Davos i de schweiziska alperna. 1987 fick mötet namnet World Economic Forum, WEF.

  WEF:s syfte är att bidra till kunskap om och lösningar på globala problem genom att sammanföra företags­ledare, politiker och företrädare för internationella organisationer.

  Årets Davosforum är det 50:e. Ett 70-­tal stats­- och regeringschefer, liksom nästan lika många centralbankschefer och utrikesministrar, närvarar.

  Bland svenskar på årets deltagar­lista finns bland andra Johan Rockström och Greta Thunberg.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.