Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    ”Klimatförändringarna saknar motstycke”

    FN:s klimatpanel IPCC presenterar nu sin hittills mest omfattande och fullständiga delrapport om klimatförändringen. Varningen från de närmare 750 författarna är oerhört skarp. ”Ingen är säker idag och det blir allt värre” sa en av deltagarna i den internationella presskonferensen.

    Presskonferensen som direktsändes under måndag förmiddag tecknar en svart, men ännu inte helt hopplös bild av klimatläget. Efter 30 års varningar från forskarna om vad utsläppen av koldioxid från människan leder till har jorden hamnat i ett läge där de extrema väderrekorden slås hela tiden.

    Sambandet mellan människans utsläpp av koldioxid och de extrema väderhändelserna slås fast som nästan hundraprocentigt säkert i rapporten, vilket är en skillnad jämfört med tidigare sammanställningar. Det finns nu en stark risk att det så kallade 1,5-gradersmålet om inte utsläppen omedelbart börjar minska nås inom tjugo år, kanske ännu tidigare.

    ”Atmosfären är dopad, men vi har fortfarande en chans att hejda uppvärmningen” sa Världsmeteorologiska organisationen WMO:s ordförande Jonathan Thamlyn under inledningen av konferensen.

    De nuvarande koldioxidnivåerna i atmosfären är de högsta på två miljoner år, visar rapporten. Och även om utsläppen minskar oerhört snabbt och upphör helt inom få decennier, kommer den del effekter av den höga nivån växthusgaser att pågå under flera hundra år.

    Det betyder att nedsmältningen av Grönlands inlandsis och höjningen av temperaturen i världshaven fortsätter under 2100-talet. IPCC:s genomgång visar att havsnivån år 2300 kommer att ha stigit cirka tre meter även med en temperaturhöjning på 1,5 till 2 grader.

    En stor nyhet i den digra rapporten är att det nu finns en ”regional atlas”, som täcker alla områden i världen med scenarier för hur klimatförändringen kommer att slå beträffande temperaturer, nederbörd och en rad andra parametrar. Den blir ett viktigt verktyg för att anpassa samhällena för de redan idag starka effekterna.

    Som ett oroande faktum framhölls också att en lång rad länder ännu inte lämnat in sina NDC:er, nationella frivilliga åtaganden om utsläppsbegränsningar, trots att COP 26, klimatmötet i Glasgow börjar om tre månader. 80 av de 190 deltagarna, har ännu inte visat korten.

    Världen har otroligt kort tid på sig att minska utsläppen för att hålla koldioxidbudgeten, säger den svenske klimatologiprofessorn Markku Rummukainen i en kommentar i DN till FN-rapporten.

    Några av dem är mycket stora utsläppsländer, med Kina i spetsen. Det riktades en direkt maning till de kinesiska ledarna att ta ansvar för den allvarliga situationen. Världens kvarvarande så kallade koldioxidbudget för hur mycket utsläpp som kan tillåtas om 1,5-gradersmålet ska klaras saknar helt marginaler och är helt slut kring år 2030 om dagens utsläppsnivå bibehålls.

    Delrapporten som har namnet ”Den naturvetenskapliga grunden” kommer att kunna laddas ned från IPCC:s hemsida, se följande länk: https://www.ipcc.ch/assessment-report/ar6/.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.