Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Klimatförhandlingarna går på övertid- men än finns det hopp

  Foto: Yann Caradec (CC BY 2,0)

  Vi som väntar på ett färdigt klimatavtal får vänta lite till. I natt har förhandlingarna gått varma på COP21, men klimatutkastet som skulle ha varit fastställt senast klockan 18 idag skjuts nu upp med minst en dag.

  Ländernas representanter är inte enade och begär ytterligare tid att komma fram till ett avtal, rapporterar SVT. Det kommer under lördagsmorgonen läggas fram ett kompromissavtal och vid lunchtid vet vi om länderna lyckats komma överens och om avtalet träder i kraft.

  I det nya avtalet överges långsiktiga utsläppsmål, men ambitionen att begränsa jordens uppvärmning till 2 grader höjs nu när det i stället siktas på 1,5 grader, eller åtminstone ”väl under 2 grader”. Åsa Romson (MP) uttrycker dock en oro över att andra delar av avtalet inte prioroteras i samma mån. I frågan om hur man ska reducera fossila utsläpp och begränsa växthusgasutsläppen har ambitionen sänkts och varken årtal eller procentansatser kvarstår i avtalet.

  Åsa Romsson förklarar det försenade utkastet med att frågorna inte kan hanteras skilda från varandra eftersom de hänger ihop och att olika länder är beredda att gå vidare med olika saker. Hon är ändå hoppfull om att målet är uppnåeligt. Frankrikes utrikesminister, Laurent Fabius, verkar dela den uppfattningen:

  Stämningen är god, saker är positiva, saker rör sig i rätt riktning.

  Enligt Calle Elfström, SVT Nyheters klimat- och miljöreporter, är pengar, ansvarsfördelning och långsiktigt klimatmål främsta hinder i ländernas överenskommelse och här kan du läsa vidare för The guardians sammanställning över samtliga.

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra