Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Klimatfrågan ignoreras i ännu en valdebatt

  Foto: Flickr: Gage Skidmore

  Donald Trump och Joe Biden kommer antagligen inte att få en enda fråga om klimatet när de ikväll möts i den första debatten inför presidentvalet 3 november. Nu kräver 37 demokratiska senatorer att klimatfrågan ska debatteras.

  Inför det amerikanska presidentvalet hålls tre tv-sända debatter mellan president Donald Trump och tidigare vice president och demokraternas kandidat Joe Biden. Ikväll är det dags för den första debatten som hålls av Fox News. Det har därför varit oerhört stort fokus på vad debatten ska innehålla med tanke på allt som sker i USA just nu.

  37 demokratiska senatorer kräver nu i ett brev till den opartiska presidentdebattkommissionen i Washington – som ansvarar för innehållet i debatten – att klimatfrågan ska finnas med. Det skriver Aktuell Hållbarhet.

  Dessvärre verkar inte senatorerna få sin önskan uppfylld. Enligt förhandsuppgifter från kommissionen finns nämligen inte klimatet med bland de sex ämnen som valts ut till den första debatten. Ämnena är istället: Kandidaternas duglighet, Högsta domstolen, Covid-19, Ekonomi, Ras och våld, samt integritetsfrågor kopplade till valprocessen.

  Frånvaron av klimatkrisen i kvällens valdebatt är minst sagt förbluffande. Bränderna i västra USA och den rekordintensiva orkansäsongen har nämligen synliggjort klimatkrisen för amerikanarna – även om presidenten fortsätter förneka klimatets påverkan – och många trodde att klimatet nu skulle göra intåg i den amerikanska valdebatten på ett sätt vi inte sett tidigare. Dessutom har undersökningar visat att två tredjedelar av det amerikanska folket nu anser att USA:s regering ska göra mer för att förhindra klimatförändringar.

  Vilken kandidat som vinner valet kommer att få avgörande effekter för klimatet. Med Trump riskerar hela världens klimatarbete försenas avsevärt, medan Biden kanske har den mest ambitiösa klimatplanen någonsin i amerikansk politik och vill satsa 2 000 miljarder dollar på fyra år (motsvarande 18 000 miljarder kronor). Han har dessutom lovat att omedelbart återansluta USA till Parisavtalet, eftersom dagen efter valet är den första tidpunkt då USA tidigast kan helt lämna avtalet efter att Trump tog det första formella steget att begära utträde för snart ett år sedan. Kvällens hopp står till att Biden på egen hand tar upp frågan i relation till någon av de sex debattämnena.

  Nu är detta inte första gången klimatfrågan är frånvarande. Under 2016 års presidentvalsdebatter ställdes inte en enda direkt fråga om klimatförändringen vare sig Hillary Clinton eller Donald Trump och den svenska valdebatten är inte mycket bättre, trots torka, värmebölja och skogsbränder under valet 2018.

  Frågan är vad som behöver inträffa för att politiker ska börja ta det som sker på allvar? Frågan är om vi ens vill veta det.

  Kvällens debatt kommer ske klockan 03-04.30 svensk tid natten mot onsdag.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra