Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Klimatkrisen är just nu påtaglig i södra Afrika. FN:s livsmedelsprogram varnar för att 45 miljoner människor i södra Afrika riskerar svält. Experter menar att nu måste jordbruken klimatanpassas, rapporterar Utrikesmagasinet.

  Enligt FN:s livsmedelsprogram WFP, World Food Programme, har länderna i södra Afrika de senaste fem åren inte haft en normal odlingssäsong. De har präglats av en kombination av torka, översvämningar, varmare temperaturer, regnstormar och cykloner. Så även det här året. Bland annat svepte cyklonerna Idai och Kenneth in över Moçambique, Zimbabwe och Malawi. Förstörelsen drabbade tre miljoner människor och närmare 700 000 hektar med majs, kassava, bönor, ris och jordnötter förstördes.

  Andra exempel på ovanliga väderfenomen är hur torka drabbat Moçambique och Zimbabwe. Enligt Utrikesmagasinet pågår just nu den värsta torkan på 40 år i området. Delar av Zambia har drabbats hårt av ovanligt mycket regn, medan andra delar drabbats av torka. Båda typerna av extremväder orsakar ovanligt dåliga skördar. 

  De dåliga skördarna, i kombination med avskogning och ett eftersatt jordbrukssystem, har resulterat i en akut matbrist. WFP räknar med att 45 miljoner människor nu riskerar hunger i södra Afrika. Det som förvärrar situationen ytterligare är stigande matpriser och boskap som dör på grund av torkan. Människor försöker överleva genom att äta mindre och sälja sina tillgångar.

  Krisen förvärras av att befolkningsökningen är relativt hög och av att länderna har höga skulder och stora budgetunderskott. Skillnaderna mellan rika och fattiga är stora. Därtill bor över hälften av världens hiv-smittade i södra och östra Afrika. FN-organet WFP förbereder för att importera mat från Europa, Latinamerika och Asien. Det kommer emellertid innebära en ökad kostnad och långa transporter.

  WFP ser nödhjälp enbart som en kortsiktig lösning och menar att det måste till strukturella förändringar som angriper grundorsakerna till problemen. De menar även att jordbruken måste klimatanpassas och det bland annat genom att införa hållbara och mer motståndskraftiga grödor.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!