Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Klimaträttegången avslutad – nu väntar vi på domen

  Foto: Petr Šmerkl, Wikipedia

  Förra veckan avslutades rättegången om den norska oljan. Det är Greenpeace och Natur og Ungdom som har stämt den norska staten för att de öppnat ett tidigare orört område i norska Arktis för oljeborrning. Det lär dock dröja innan denna rysare är över – domen från tingsrätten kan dröja upp till tolv veckor, och den förlorande sidan kommer säkerligen överklaga.
  Greenpeace kallar rättegången för historisk. Faktum är att det är första gången paragraf 112 i den norska grundlagen, som stämningen lutar sig mot, tas upp i rätten. Paragrafen säger att staten ska värna om naturen och miljön för framtida generationer.

  Om vi förlorar rättegången kommer norska staten fortsätta oljeborrningen i Arktis. Detta skulle förvärra klimatförändringarna och skapa en osäkrare framtid för dagens unga och framtida generationer, säger Ingrid Skjoldvær, ledare för Natur og Ungdom, i ett pressmeddelande från Greenpeace.

  Rättegången kan bli prejudicerande för liknande klimaträttegångar världen över, tror Greenpeace, så det är mycket som står på spel. Mer än en halv miljon människor har skrivit under en namninsamling för att visa att de stödjer stämningen, och dessa namnlistor är nu en del av bevisningen i rättegången.

  Jag anser att vi ställt det utom tvivel att öppnandet av nya oljefält står i strid mot den både norska grundlagen och Parisavtalet. Vi har också visat att Norge faktiskt riskerar att förlora miljardbelopp genom att investera i dessa oljefält, säger Truls Gulowsen, Norgechef för Greenpeace, i pressmeddelandet.

  Mitt i rättegången meddelade komiskt nog den norska centralbanken och den norska oljefonden, som är världens största pensionsfond, att de vill sälja av hela sitt innehav i olja och gas. Innehavet är värt nästan 300 miljarder norska kronor och orsaken till att banken vill sälja är för att skydda sig mot framtida prisfall på olja. Om till och med banken hajjat att olja inte är framtiden, hur lång tid ska det egentligen ta innan norska staten fattar?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra