Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  ”Kossorna har redan ätit upp det mesta gräset”

  Det är inte bara Sverige som drabbats av låga vattennivåer och brandförbud, även resten av Europa har drabbats av det torra vädret. Extra drabbat är östeuropa.

  Enligt Niclas Hjerdt, hydrolog vid SMHI, så gäller det främst Tyskland, Polen och baltstaterna.

  – Torkan beror inte minst på att växtligheten och värmen kommit igång nu. Mycket av fukten som fanns efter vintern har dunstat bort, samtidigt som ingen ny nederbörd har ersatt de senaste veckorna, säger Hjerdt till Sveriges Radio.

  Det är inte bara Sverige som tömde stora delar av sina grundvattendepåer under sommaren 2018, även länder i Europa kommer in i en varm vår med lägre grundvattennivåer än förra året.

  Läs vad SMB skrivit om de låga grundvattennivåerna i Sverige.

  ”Tysklands Sahara”

  Särskilt drabbat är norra Tyskland, där tidigare bördiga marker nu till det närmaste blivit till sand. I detta område, som kallas ”Tysklands sahara” kom våren tidigare och hetare än tidigare år. Det ser inte bra ut, för de bönderna som är bosatta i området.

  Kossorna har redan ätit upp det mesta gräset, och inget nytt växer i den här torkan. Om det inte börjar regna snart vet jag inte vad de ska äta, säger mjölkbonden Beate Stuht till Dagens Nyheter.

  Redan från och med april är brandförbud utlyst i nordöstra delen av Tyskland och stora skogsbränder har härjat i flera andra delar av landet. De tyska bönderna fasar för ännu en sommar likt den 2018, men denna gång utan tidigare års skördar i lager att rädda sig med.


  SMB rapporterar om klimatförändringarna. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra