Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kvicksilverhalten i svenska sjöar ökar igen

  Foto: By Georg Mittenecker [CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

  Efter en nedåtgående trend i kvicksilverhalt hos insjöfisk ser man nu istället en uppgång.

  Länsstyrelsen i Norrbottens län har mätt kvicksilverhalten i insjöfisk sedan 1980-talet och skriver i ett pressmeddelande:

  Att kvicksilverhalterna åter tycks öka i insjöfisk har även observerats på andra håll i landet. Efter 1980-talets larmrapporter och svartlistning av sjöar begränsades utsläppen i Europa och under 1990-talet minskade kvicksilverhalten i insjöfisk. Men nu finns alltså en tendens till att halterna ökar i vattenmiljön.”

  Kvicksilver och handel med kvicksilver är i många sammanhang förbjudet i dag. Att halterna ändå har ökat skulle enligt Länsstyrelsen kunna bero på intensifierad markanvändning och ökad nederbörd, som för med sig tidigare markbundet kvicksilver ut till vattendragen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.