Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Läkemedel i boskap utrotar gamar

  Foto: John Haslam

  På bara tjugo år har miljoner gamar i Sydasien försvunnit. Orsaken är läkemedel. I samband med internationella gamdagen, som infaller på lördag, skärper Indiens regering användandet av medicinen.

  Flera arter har i princip utrotats på grund av att de fått i sig det antiinflammatoriska medlet diklofenak. Läkemedlet ges till boskap i förebyggande syfte. När korna och bufflarna dör så finns substansen sedan kvar i kropparna, och gamarna får det i sig genom att äta djurens as.

  Efter att problemet uppmärksammades i början av 2000-talet så förbjöds medlet inom den indiska djurhållningen. Det fortsatte dock att användas illegalt. Nu ska indiska myndigheter förespråka ”gamsäkra” alternativ av antiinflammatoriska medel, samt förbjuda diklofenak i doser doser högre än tre milliliter. Det räcker för människor, men inte för kor och bufflar. Diklofenak är den aktiva substansen i vanliga receptfria läkemedel som Voltaren.

  Gamarna har genom att äta andra döda djur en livsviktig roll i ekosystemen. Asätarna hjälper till exempelvis till att hålla råttor borta. SMB har tidigare skrivit om hur gamarna dör ut på grund av det antiinflammatoriska läkemedlet, men då i Spanien där diklofenak fortfarande är tillåtet inom djurmedicinen.

  Forskarna vet inte varför amerikanska gamarter inte påverkas av medicinen.

  Gamar inte är något populärt djur hos människor. Därför är de svåra att skydda. Problemet är det samma som dokumentärfilmaren Rob Steward uppmärksammade i sin viktiga film Sharkwater från 2006. Filmen handlar om den systematiska utrotningen av hajar, som trots att de är livsviktiga för oceanerna inte prioriteras av de stora miljöorganisationerna. De är inte lika ”gulliga” som delfiner, valar och sköldpaddor – och därför säljer de inte lika bra hos oss som kampanjerna riktar sig till.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra