Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Läkemedel stort hot mot fiskar och sjöar

  Foto: Sarah/Joachim

  Ny forskning visar att hormonbaserade läkemedel som läcker ut i sjöar och vattendrag via våra reningssystem får fiskpopulationer att minska drastiskt och ger fåglar mindre att äta. 
  Att det finns samband mellan läkemedel som anti-depressiva och p-piller och vattenbaserade ekosystem har varit känt länge, men det saknas fortfarande forskning som tydligt visar sambanden och riskerna. Därför är de nya resultaten viktiga, menar forskarna bakom studien.
  Kathryn Arnold, från University of York, menar att påverkan från det storskaliga användandet av läkemedel kan vara en pusselbit i arbetet för att förstå varför den biologiska mångfalden minskar i sådan rasande takt världen över i miljöer som befolkas av människor.
  De senaste 40 åren har hälften av världens djur- och växtliv försvunnit. I sjöar med höga halter av hormonella läkemedel har över 75 procent av djurlivet dött ut.
  Minskad biologisk mångfald gör ekosystemen mycket mer sårbara för andra miljöproblem, såsom klimatförändringar och giftutsläpp.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.