Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Länstyrelsen Gotlands Län: Ojnareskogen är oersättlig

  Foto: Bengt Oberger ( Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.)

  Regeringen gav i måndags Länstyrelsen Gotland Län i uppdrag att snabbt utreda om det finns andra områden på Gotland som har lika skyddsvärd natur som området vid Bästeträsk, där Ojnareskogen ingår. Utredningen är nu genomförd:

  Den senaste veckans arbete visade att det inte finns något område av tillräcklig kvalitet och omfattning som kan ersätta Bästeträsk för att uppfylla Sveriges förpliktelser enligt art- och habitatdirektivet, säger Anna-Lena Fritz chef Naturvårdsenheten på Länstyrelsen Gotlands Län.

  Hela utredningen finns att läsa här. Grön Ungdoms språkrör Lorentz Tovatt är glad över dagens besked och säger till Supermiljöbloggen:

  Otroligt glädjande. Nu är det fullkomligt uppenbart att Ojnare måste skyddas. Det är inte första och inte andra utan tredje gången som länsstyrelsen utreder detta. Jag är väldigt glad att regeringen redan meddelat att de ska lyssna på länsstyrelsen. En viktig signal om att regeringen bryr sig om miljön och viktiga naturvärden

  Även Naturvårdsverket vill att området ska skyddas. Enligt Naturvårdsverket har storleken och orördheten i Bästeträsk, som Ojnareskogen är en del av, ”få, om någon, motsvarighet i södra Sverige” och de vill omvandal området till Nationalpark. Dessutom har området en exceptionellt hög artrikedom med ett mycket stort antal rödlistade arter.

  Regeringen har fram till måndag 31 augusti på sig att komma med besked om Ojnareskogen, efter det fortsätter Mark och Miljödomstolen med ärendet. Ärendet kommer däremot att fortsätta i mark och miljödomstolen oavsett om regeringen beslutar att området ska bli ett Natura-2000 område, men domstolen  antas ta hänsyn till regeringens hållning.

  Debatten om Ojnareskogen fortsätter in i det sista. Fältbiologerna skriver idag i en artikel på SVT debatt att det inte går att kompromissa mellan kalkbrytning och rent vatten.

   

   

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra