Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Laxen i våra vatten hotas av klimatförändringarna

    Laxen i våra vatten kan komma att minska i framtiden på grund av klimatförändringarna. Med mer koldioxid i hav och sjöar påverkas både fysiska och psykiska aspekter och hela deras överlevnad hotas.

    En artikel som nyligen publicerats i tidskriften Nature av forskare från Kanada visar hur lax påverkas negativt av den försurning som sker i hav och sjöar.  Forskningen har gjorts på Stilla Havs-lax, där den ökade mängden koldioxid inte enbart lett till att kolsyra bildats och påverkat pH-värdet, det vill säga surhetsgraden. Både laxarnas fysiologi, tillväxt och beteende har visats sig  påverkas negativt.

    Studien visar på en beteendeförändring av koldioxidförsurning när unga laxar känner lukt av rovfisk – de upptäcker helt enkelt inte rovfisken i tid. Detta skulle också kunna innebära att deras förmåga att lukta sig tillbaka till sötvatten minskar, säger Jörgen Johnsson, professor vid Göteborg Universitet.

    Enligt Jonathan Havenhand, professor i marin ekologi vid Göteborgs Universitet, är haven idag i snitt trettio procent surare än för 150 år sedan och pH-värdet bara fortsätter att sjunka. Även om studien inte är gjord på lax som finns i närheten av Sverige, menar Jörgen Johnsson att våra bestånd skulle kunna vara minst lika påverkade. Laxarnas vandring mellan sötvatten och saltvatten gör dem dessutom till en viktig del i olika ekosystem.

    Fullvuxna laxar transporterar näringsämnen från havet till älvar och insjöar, där rovdjur och den egna avkomman drar nytta av det, säger professor Jörgen Johnsson.

    Exakt hur laxen och dess ekosystem kan komma att anpassa sig i framtiden är för tidigt att säga säkert. Om den försvinner helt går i nuläget inte att svara på, menar Havenhand. Men att en förändring sker är oundviklig.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.