Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Listan på kemikalier som bör fasas ut växer

  Foto: Pixnio

  Den inflytelserika utfasningslistan för industrikemikalier, så kallade SIN-List, har fått en rejäl uppdatering av Internationella Kemikaliesekretariatet (ChemSec). Listan inkluderar nu över 900 kemikalier som, på grund av att de är särskilt farliga, bör fasas ut. Eftersom listan följs av många stora kemikalietillverkare och andra företag förväntas de senaste tilläggen sätta en ny industristandard för hållbar kemikaliehantering.

  Bland de nyligen tillagda ämnena finns en grupp av perfluorerade kemikalier (PFAS). De används i en mängd olika produkter som stekpannor, matförpackningar, tandtråd och vattentåliga kläder. För närvarande finns det flera tusen olika PFAS som används över hela världen. Många av dem tillhör en nyligen definierad kategori av kemikalier som är svårnedbrytbara, rörliga och giftiga. På grund av att de rör sig lätt men inte bryts ner i miljön samt den höga industriella användningen har PFAS spridit sig i mark och vatten över hela världen.

  Det som gör dessa kemikalier speciella är att de har lyckats komma undan reglering eftersom deras egenskaper inte riktigt matchar de gällande kriterierna i lagstiftningen. ”Även om debatt om exakt hur man reglerar dessa ämnen fortfarande pågår, bör smarta tillverkare redan nu börja fasa ut dem”, säger Dr Anna Lennquist, projektledare för SIN-listan på ChemSec.

  En annan nykomling till SIN-listan är kolnanorör. De tillhör de mer studerade nanomaterialen. De används bland annat för att göra hållbara och starka, men samtidigt lätta material. Produkter som kan innehålla kolnanorör är till exempel tennisracketar och cykelramar.

  ”Flera studier har visat att kolnanorör orsakar lungcancer. De små rören inducerar inflammation på något liknande sätt som asbest. Reprotoxiska egenskaper har också observerats. Fram till nu har debatten om säkerheten av nano fokuserat på det faktum att mer forskning behövs. Men kolnanorör är ett perfekt exempel på när det finns tillräckligt med vetenskap för att säga att dessa material inte bör användas ”, säger Dr Lennquist.

   

   


  SMB bevakar kemikalier. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.