Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  LRF om Rockströms förslag: ”Ta en fossilfri framtid på allvar”

  Foto: LRF

  Potentialen för Sverige att bli ett fossilfritt land är enorm. Det menar Sven Erik Hammar, vice ordförande i LRF.

  Supermiljöbloggen har mejlat till representanter för samtliga riksdagspartier, men också till ett antal företag och miljöorganisationer för att höra hur de ser på det förslag som professor Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre lyfte upp nyligen, om att det behövs ett nytt svenskt klimatmål:

  Vi behöver en ny berättelse för Sverige. Denna är av global betydelse, eftersom vi är ett så viktigt föredöme för många länder i världen. Tänk om vi kunde, i en partiövergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossilfria välfärdsnation (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst näringslivet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler internationellt.

  Sven Erik Hammar, vice ordförande i LRF och sakkunnig i Miljömålsberedningen, skriver i ett svar till Supermiljöbloggen:

  Ska Sverige bli det första landet i världen att bli fossilfritt? Frågan har debatterats flitigt under sommaren, bland annat här på Supermiljöbloggen. Förslaget kommer ursprungligen från professor Johan Rockström. Jag håller med Rockström. Hans tidsplan kan säkert diskuteras ytterligare, men potentialen för Sverige att bli ett fossilfritt land är enorm. Förutom ett högt tekniskt kunnande samt människor och företag med genuint intresse för hållbarhetsfrågor kan vi i Sverige dra nytta av vårt rika förråd av förnybara naturresurser

  Sverige är redan en förebild när det gäller hur vi använder skog och mark för hållbar produktion av virke, livsmedel, förnybar energi och biobränslen. När vi nu inte längre kan förlita oss på jordklotets allt svagare balansräkning, måste vi istället skapa en ekonomi där naturkapitalet kan öka i värde. För att kunna bli mindre beroende av importerade fossila resurser behöver vi använda våra inhemska förnybara resurser bättre.

  I den pågående Miljömålsberedningens uppdrag, under ledning av Anders Wijkman, ingår att föreslå ett klimatpolitiskt ramverk och en strategi för Sverige. Beredningen ska också föreslå ett långsiktigt nationellt mål för minskade utsläpp till 2050. Där är det nu också dags att ta frågan om en fossilfri framtid på allvar.

  Klimatpolitiken främsta uppgift, enligt min mening, är att fokusera på hur omställningen mot en fossilfri ekonomi ska gå till. För att styra mot ett fossilfritt samhälle, där vi ska leva av det fotosyntesen kontinuerligt nyskapar, krävs mer än bara en ambitiös målsättning. Det krävs en bred och långsiktig strategi som spänner över många olika sektorer i samhället och som är gynnsam för klimatet och flera olika samhällsmål samtidigt. Detta för att vi ska klara av att balansera sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekter på vägen till fossilfrihet.

  Genom att utforma en strategi för biobaserad ekonomi kan vi ha fokus på att minska utsläppen av växthusgaser, öka upptag och lagring av koldioxid och ersätta fossila resurser. Detta samtidigt som vi kan erbjuda nya klimatsmarta affärsmöjligheter. Det är enbart genom att kombinera sänkta utsläpp med stärkt konkurrenskraft och nya affärsmöjligheter som Sverige kan bli ett verkligt föregångsland som andra vill följa efter.

  Skogen är redan en hörnsten i den svenska ekonomin med stor export och många sysselsatta. Det svenska virkesförrådet ökar för varje år, trots att vi använder en stor del av tillväxten. Utöver detta och det vi redan odlar på våra bördiga åkermarker, finns cirka 800 000 hektar åkermark i Sverige som inte brukas längre. Genom hållbart aktivt brukande i samklang med ekosystemen kan produktionen av förnybar råvara och energi öka. Vi kan skapa nya produkter, öppna nya marknader och samtidigt bidra till lösningen av vår tids största globala utmaning.

  ___

  Läs också:

  Vänsterpartiet stödjer Rockströms förslag – Sverige borde bli första fossilfria nationen i världen

  Naturskyddsföreningen om Rockströms förslag: ”Gillar det verkligen”

  Fores om Rockströms förslag: ”Skulle ge Sverige ledartröjan i klimatomställningen”

  Miljöpartiet om Rockströms förslag: ”Vi har lyft frågan i miljömålsberedningen

  Folkpartiet om Rockströms förslag: ”Tydliga mål driver på teknikutvecklingen”

  Gröna Bilister om Rockströms förslag: ”Det som behövs nu är ledarskap”

  Greenpeace om Rockströms förslag: ”Det är precis den här typen av målsättningar som behövs”

  Centerpartiet om Rockströms förslag: ”Sverige har unikt goda förutsättningar”

  Moderaterna om Rockströms förslag: ”Viktigt att inte flytta utsläppen”

  Polarbröd om Rockströms förslag: ”Vi stöttar det – mänskligheten behöver ställa om”

  OX2 om Rockströms förslag: ”Vi skulle få se många nya affärsmodeller och företag”

  Socialdemokraterna om Rockströms förslag: ”Sverige ska vara ett land som driver på”

  Sverigedemokraterna om Rockströms förslag: ”Riskerar att påverka vår konkurrenskraft”

  Kristdemokraterna om Rockströms förslag: ”Vi är positiva till att pröva möjligheten”

  Hagainitiativet om Rockströms förslag: ”Ett ambitiöst mål skapar nya affärsområden”

  U&We om Rockströms förslag: ”Ett utmanande mål som vi ställer oss bakom”

  Johan Rockström: ”Hela nationen kommer att behöva kavla upp ärmarna”

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra