Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Lysekil ger regeringen tillåtelse att besluta om Preemraff

  Kommunfullmäktige i Lysekil hade möjlighet att lägga in veto mot Preemraff. Under onsdagens möte stod det klart att en klar majoritet ändå valde att släppa vidare beslutet till regeringen.

  Enligt miljöbalken måste kommunfullmäktige säga ja till planerna för att regeringen ska ha mandat att godkänna utbyggnaden. Företrädare för Miljöpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet var de enda 3 av 27 ledamöter som röstade nej till Preemraff under onsdagens omröstning, skriver DN. Frågan om utbyggnaden i Lysekil ligger nu alltså hundraprocentigt på regeringens bord.

  Lysekils beslut kommer inte som någon chock. Preemraff är kommunens största privata arbetsgivare och kommunen har länge flaggat för att de anser att de lokala jobben går före klimatet.

  Nu är det desto viktigare att regeringen tar sitt ansvar och sätter stopp för utbyggnaden av det gigantiska oljeraffinaderiet. Om nya Preemraff får tillåtelse kommer verksamheten släppa ut 1 miljon ton extra koldioxid om året, vilket är helt oförenligt med både Parisavtalet och de svenska klimatmålen.


  Vill du veta mer om turerna i Preemraff och varför regeringen måste säga nej? Läs Supermiljöbloggens bevakning här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!