Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Mandelindustrin har expanderat under det senaste decenniet, och produktionen kräver ett ständigt ökande antal pollinatörer. Den växande produktionen leder till att miljontals bikolonier dör av missvård och bekämpningsmedel.

  Kalifornien står för cirka 80 procent av hela världens mandelförsörjning. I tid för mandelblommans blomstring transporteras över hälften av USA:s kommersiella bin till Kalifornien, men över en tredjedel av dessa kolonier kommer inte att överleva säsongen.

  Den höga dödligheten beror på exponering för bekämpningsmedel, sjukdomar från parasiter, stress och förlust av livsmiljöer.

  Varje år besprutas de amerikanska mandelodlingarna med nästan 16 miljoner kilo bekämpningsmedel. Det är mer än någon annan skördad produkt. En av de mest applicerade bekämpningsmedlen är herbiciden glyfosat. 

  Förutom hotet från bekämpningsmedel är pollineringen av mandeln mycket krävande för bin. Kolonier väcks ur sin vinterdvala två månader tidigare än vad som är naturligt, och transporteras sedan långa distanser över landet. Denna onaturliga koncentration av bin orsakar bina stress och ökar risken för att sjukdomsspridning. 

  Under vintern 2018-19 utplånades mer än en tredjedel av de amerikanska binkolonierna. Trots stora konsekvenser är det svårt för biodlarna i USA att avstå mandeln. För de flesta kommersiella biodlare kommer minst hälften av intäkterna från pollinerande av Kaliforniens mandlar. Ersättningen för honung är betydligt mindre, ofta omöjlig att klara sig på. 

  För att hjälpa bina och biodlarna krävs strängare lagar för mandelodlingarna och en större respekt för binas natur. Lösning på problemet kan också finnas i nya certifieringsprogram som hjälper konsumenter att välja produkter som har framställts genom bivänliga metoder. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!