Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Ny forskning visar hur olje- och gasplattformar skadar den biologiska mångfalden och näringsväven hos bottenlevande ryggradslösa djur i Nordsjön.

    Nordsjön är känt för sina många olje- och gasplattformar som administreras av olika länder, främst Norge, Storbritannien, Danmark och Tyskland. Regionen är en central punkt för stora energibolag som Equinor, Shell, Total Energies och BP, vilka alla driver omfattande operationer där.

    Nu har forskare från University of Essex och Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science publicerat en ny studie i Science of the Total Environment. I den nya studien använder forskarna data från en 30-årsperiod. Resultaten ger en inblick i hur närliggande sediment påverkas av kontaminering från dessa plattformar.

    Kemiska utsläpp påverkar arter och mångfald

    Resultaten från studien visar att kemiska utsläpp från olje- och gasutvinning har gjort näringsväven mindre komplex och minskat både antalet arter och den biologiska mångfalden. Detta betyder att havets ekosystem nu har svårare att upprätthålla en varierad grupp av arter och deras sammankopplade näringskedjor.

    Denna försämring kan leda till långvariga skador på den marina miljön, vilket minskar dess motståndskraft och förmåga att återhämta sig efter störningar.

    Minskning av större och specialiserade arter

    Föroreningar från olje- och gasutvinning påverkar inte bara vattnets kemiska innehåll, utan också djuren som lever på havsbotten. Dessa föroreningar förändrar hur olika arter lever och äter i havet, vilket stör hela havets ekosystem.

    Föroreningarna har gjort att stora och viktiga arter har minskat kraftigt, eller till och med försvunnit. Istället tar små och mindre krävande arter över. Dessa små arter anpassar sig snabbt och tar över de platser som de större arterna lämnat efter sig. Detta gör att havets mångfald blir enklare och svagare. Det kan i sin tur påverka hela havets hälsa negativt.

    Förslag om framtida regleringar

    För att skydda våra marina ekosystem effektivt föreslår forskarna att skräddarsydda regler och övervakningssystem utvecklas för att noggrant följa industriell påverkan på dessa känsliga miljöer.

    Genom att genomföra detaljerade undersökningar av de områden som är mest påverkade av industriell aktivitet menar de att vi kan få en djupare förståelse för hur dessa aktiviteter påverkar marina ekosystem. Det kan sedan leda till bättre utvecklade metoder för att mildra eventuella skador.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.