Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Massiv förlust av matjord globalt

  Foto: icon0.com

  Välmående jordar är helt avgörande för näringskretslopp, vattenrening och matproduktion. Igår firades den internationella World Soil Day för att uppmärksamma ett underrapporterat miljöproblem: markförstöring och förlusten av matjord.

  I nuläget pågår en massiv förlust av bördig jord globalt. De senaste 150 åren antas sammanlagt ungefär hälften av all den fertila matjorden ha gått förlorad och i nuläget förstörs så mycket som 24 miljarder ton jord årligen. Det motsvarar ungefär 30 fotbollsplaner i minuten, vilket fick en anställd på FN-organet FAO att för några år sedan förutse att all jord i princip kan komma att vara obrukbar om sextio år om vi inte gör något åt takten i vilken matjorden förstörs.

  Det tar tusentals år för jord att bildas, vilket gör den kumulativa förlusten av jord extremt allvarlig. Dessutom ökar både föreningar och översvämningar till följd av minskad jordhälsa, då jordens kapacitet att absorbera och rena vatten försämras. Jord spelar också en viktig roll som kolsänka och binder totalt lika mycket koldioxid som all växtlighet ovan jord. Förlusten av jord bidrar därför även negativt till klimatförändringarna.

  Markförstöring är dessutom mycket dyrt. Forskare uppskattar att förlusten av jord kostar så mycket som 10 procent av den globala BNP, eftersom den leder till att minskade skördar och färre ekosystemtjänster.

  Jorderosion sker naturligt när jord utsetts för regn och vind. Mänsklig aktivitet har dock skruvat upp erosionstakten betydligt. Majoriteten av förlusten av matjord sker idag till största del till följd av ett destruktivt, ensidigt jordbruk som är beroende av stora mängder insatsvaror i form av gödsel och bekämpningsmedel. Matjorden skadas också av den kompaktering som de stora fordon som används inom jordbruket orsakar och de underjordiska ekosystemen störs även av djup och regelbunden plogning. 

  Två andra anledningar till förlusten av fertil jord är skogsbruk och asfaltering i samband med urbanisering.

  Mycket kunskap saknas fortfarande om jord och jordhälsa. 25 procent av alla djurarter lever under jord, men av de mikroorganismer som är helt essentiella för de underjordiska ekosystemen har uppskattningsvis bara en procent undersökts av forskare.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.