Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En ny studie visar hur ett nytt digitalt medielandskap, i kombination med strängare miljöregleringar, driver fram hållbara innovationer i Kina. Resultaten pekar på den kritiska roll som teknik, politik, och media har för att främja grönare företagsstrategier i en av världens snabbast växande ekonomier.

  Kinas snabba industrialisering har lett till stora miljömässiga utmaningar. Trots detta, och ett fortsatt fokus på mindre hållbara alternativ som kolkraft, är Kina numera ledande när det kommer till hållbara företagsinnovationer.

  I den nya studien undersöker forskarna drivkrafterna bakom de hållbara innovationerna i börsnoterade kinesiska företag. Forskarna identifierar miljöregleringar som kraftfulla drivkrafter, det pressar företag att innovera hållbart.

  Studien framhåller dock att det nya digitala medielandskapet utövar liknande, eller större, tryck. Media visade sig ha dubbelt så stor inverkan på grön teknikinnovation jämfört med miljöregleringar. Orsaken är att företag reagerar starkt på onlineopinioner och att ökad informationsspridning skapar tuffare granskning. Studien framhåller dock att det framförallt är det nya digitala medielandskapet som ger det här starka trycket.

  Media kan dock både vara en hjälp och ett hinder. Medial granskning kan leda till att företag snabbt bemöter kritik, vilket kan avleda fokus från långsiktiga gröna planer. Alternativt att företagen på annat sätt får ett alltför kortsiktigt fokus när de anpassar sig till ett ökat medialt fokus.

  Studien ökar förståelse för vilka faktorer som kan stärka hållbar innovation. Den bekräftar att media och reglering tillsammans kan styra företag mot en mer hållbar framtid. Detta dessutom mätt utifrån påverkan från ett mer strikt kinesiskt medielandskap, friare media i västvärlden kan mycket väl ha betydligt större påverkan. Kunskap kring detta ger nya möjligheter att skapa rätt incitament som uppmuntrar företag att ta större miljöansvar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.