Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Mer än 5 000 svenskar dör i förtid på grund av luftföroreningar

  Enligt en ny rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet och Umeå universitet orsakar luftföroreningar årligen cirka 5 500 dödsfall i Sverige. Dessutom beräknas hälsoeffekterna orsakade av luftföroreningarna, som hjärt- och kärlsjukdomar och andningsbesvär, kosta samhället hisnande 42 miljarder kronor – varje år.  

  – Luftföroreningar har både akuta och långsiktiga hälsoeffekter såsom försämring av luftvägssjukdomar och uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar. Dagar med höga halter är det till exempel fler som insjuknar och söker vård för luftvägssjukdomar, så det är angeläget att vi fortsätter att arbeta med åtgärder för att förbättra luftkvaliteten, säger Bertil Forsberg, enhetschef för Yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet i ett pressmeddelande.

  Små partiklar bestående av sot och kolväten anses ha störst påverkan på människors hälsa då partiklarna följer med inandningsluften och kan ta sig genom lungväggarna och via blodet ut till känsliga organ i kroppen.

  Av de 5 500 förtida dödsfallen uppskattas cirka 3000 förtida dödsfall orsakas av exponering av partiklar som inte genererats lokalt. Därtill uppskattas förbränningspartiklar från vedeldning orsaka ytterligare drygt 1 000 förtida dödsfall per år, lokalt genererade avgaser minst 1 300 förtida dödsfall per år och vägdamm ytterligare drygt 200 dödsfall.

  Bertil Forsberg, enhetschef för Yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet säger till Dagens Nyheter att han är besviken på att EU tenderar att skjuta fram beslut om problemen kring luftföroreningarna. Forsberg säger att vi måste påverka EU och kommer med en rad olika förslag på hur vi ska komma till bukt med problemen.

  – Vi måste åka mer kollektivt och börja promenera och cykla mer. Dessutom skulle man kunna lägga på en avgift på dubbdäcken för att minska användningen

   

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!