Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Mikroplast kan nu upptäckas i mänsklig vävnad

  Forskare från Arizona State University har utvecklat en metod för att identifiera plast i mänsklig vävnad. Metoden förväntas kunna användas för att samla in uppgifter om plastföroreningar och dess påverkan på människor på en global skala.

  Mikroplast är små plast- eller gummifragment som är mindre än fem millimeter i diameter. Mikroplast blir till bland annat då världens plast tar sig ut i havet och bryts upp i mycket små partiklar.

  Som supermiljöbloggen tidigare rapporterat om får den genomsnittliga världsmedborgaren varje vecka i sig 2000 mikroplastpartiklar genom mat, vatten och luft. Det motsvarar ungefär lika mycket plast som finns i ett vanligt kreditkort. 

  Storskaliga test på människor har ännu inte påbörjats men forskarna förväntar sig att hitta partiklarna i mänskliga organ och har redan lyckats identifierat kemiska spår av plast i vävnader.

  Det skulle vara naivt att tro att det finns plast överallt men inte i oss, sade Rolf Halden vid Arizona State University till the Guardian.

  Den nya analysmetoden gör det möjligt att identifiera flera olika typer av plast, bland annat polyetylentereftalat (PET) som används i plastflaskor. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!