Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Mikroplaster i både råttfoster och mänskliga livmödrar

  För första gången har mikroplaster hittats i organ hos levande däggdjursfoster. Konsekvenserna för fostren är ännu okända, men forskarna är oroade.

  SMB har tidigare rapporterat om hur luftföroreningar och klimatförändringar drabbar mänskliga foster, och senast i veckan om hur det påverkar fertiliteten hos människor. Nu har en ny studie släppts som visar att mikroplaster från råttors lungor kan spridas till deras foster. Mikroplaster har hittats i hjärtat, hjärnan, lungorna, levern och njurarna hos råttfostren, rapporterar the Guardian

  Det är den första studien på levande däggdjur som visar att moderkakan inte blockerar mikroplaster. Moderkakan fungerar som fostrets lunga, tarm, lever och njurar. Men också som ett filter för alkohol, avgaser och oönskade bakterier. Studien visade också att de råttfoster som hade mikroplaster i kroppen ökade mindre i vikt mot slutet av graviditeten 

  Det finns ännu inga studier på mikroplaster och mänskliga foster, men i slutet av förra året publicerades en italiensk studie där mikroplaster förekom i livmodern hos fyra av sex gravida kvinnor, under vad som annars kallas ”händelselösa” graviditeter. Plasterna misstänks komma från bland annat målarfärg, plåster, nagellack och hygienartiklar. Det här är första gången som artificiella partiklar dokumenterats i mänskliga livmödrar.

   Mikroplasterna hittades i alla delar av livmodern. Forskarna bakom studien misstänker att dessa mikroplaster kan skada det mänskliga immunsystemet, då mikroplasternas närvaro i sig blir en distraktion för det mänskliga självförsvaret. Men exakt vad det kan ha för effekt är ännu inte klarlagt eftersom undersökningen utförts på ett så litet antal kvinnor behövs ytterligare studier på området.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!