Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Miljöaktivister mördade i Honduras

  Foto: Slowking4

  För två veckor sedan mördades Berta Cáceres, mottagare av det prestigefyllda Goldman Environmental Prize, i sitt hem i La Esperanza i Honduras. I tisdags sköts hennes kollega Nelson García till döds av maskerade män.

  García mördades på väg hem från en protest mot att hundratalet militärer och poliser tvångsförflyttade bybor från landområdet där de levde. Morden har föregåtts av åratal av förföljelse, och myndigheternas hot och trakasserier mot aktivisternas kollegor, familjer och vänner fortsätter.

  Cáceres var medgrundare till organisationens Copinh, som arbetar för ursprungsfolks rättigheter i Honduras. Copinh kämpar mot att staten och stora företag lägger beslag på mark och naturresurser som tillhör olika ursprungsfolkgrupper. Förra året fick Cáceres pris för kampanjen mot ett stort dammprojekt i Gualcarque-flodens tillrinningsområde. Floden är helig för Lerca-folket, och den ger människorna som lever av den både mat och mediciner.

  Vi kräver ett slut på förföljelsen, trakasserierna och kriget mot Copinh-medlemmar. Vi kräver rättvisa för våra döda kollegor från regeringens sida, och ett slut på straffriheten, säger Copinh i uttalande.

  Flera stora människorättsorganisationer, däribland Amnesty International, har uttryckt oro över hur aktivister blir behandlade av den honduranska staten.

  Organisationen Global Witness har utnämnt Honduras till världens farligaste land för miljöaktivister.

  Victoria Tauli-Corpuz, FN:s särskilda rapportör för ursprungsfolks rättigheter, menar att det går en ”global epidemi” i mord på miljöaktivister, och att många av de mördade kommer från ursprungsfolksgrupper. Hon uppmanar därför världens konsumenter att inte köpa produkter producerade på stulen mark.

  Enligt organisationen mördades 116 miljökämpar världen över under 2014. Många har skjutits av poliser i samband med protester mot gruvor, dammar och storskaligt jordbruk.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra