Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Miljöbrotten ökar – blir allt mer organiserade

  Foto: Pexels - Emmet

  Sköts Sveriges avfallshantering av kriminella? Enligt en rapport från polisen ser det faktiskt ut som att åtminstone delar av avfallshanteringen numera är del av den organiserade brottsligheten. 

  Miljöbrott regleras i miljöbalken och omfattar handlingar som skadar miljön och människors hälsa. Enligt polisens statistik ökar miljöbrotten, vilket även märkts i SMB:s rapportering.

  Exempelvis rapporterade SMB om hur ett av Sveriges hitintills grövsta miljöbrott upptäcktes i början av 2020. Det handlade då om en man som förvarade flera ton miljöfarligt avfall på ett osäkert sätt i sin verkstad nära både bostäder och en skola.

  Ett annat miljöbrott som uppmärksammats av SMB är hur det skandalomsusade avfallsupplaget NMT Think Pinks misstänks ha transporterat runt avfall mellan olika avfallsanläggningar där företaget lagrade avfallet. Företaget utreds även för att ha orsakat farliga kemikaliska utsläpp och bränder kopplat till deras avfallsförvaring i flera kommuner.

  Dessa är två av alla tusentals miljöbrott som årligen utreds i Sverige. Det som nu syns i polisens nya rapport, och vad andra experter varnat för, är att miljöbrotten blivit allt mer organiserade och gränsöverskridande.

  Vad gäller det gränsöverskridande handlar det om både kommunala och nationella gränser. Det som exempelvis NMT Think Pinks sannolikt utnyttjat är att varje kommun har ansvar för just sin del av Sverige. Genom att flytta avfall mellan kommuner verkar alltså avfallsföretag kunna kringgå lokala miljöbestämmelser och granskningar.

  Det finns också exempel på internationella gränsöverskridelser. Enligt polisen är det exempelvis vanligt med smuggling av miljöfarligt avfall, cirka 250 ton avfall stoppas årligen i tullen vid svenska gränsen. De tilltänkta slutdestinationerna är ofta länder i Afrika. 

  Enligt Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala universitet, är miljöbrott numera ett område där det finns mycket pengar att tjäna. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra