Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Miljögrupper blockerades av Facebook

  Foto: Pixabay

  Facebook har under helgen blockerat konton för flera amerikanska miljöorganisationer. Bland de blockerade fanns bland annat Greenpeace USA och Rainforest Action Network. Detta sker mindre än en vecka efter att Facebook inlett ett initiativ för att motverka delningen av felaktig information om klimatvetenskap på plattformen.

  De påverkade grupperna och privatpersonerna personerna var alla inblandade i ett Facebook-evenemang från maj förra året som riktade sig mot KKR, ett amerikanskt investeringsföretag som stöder Coastal GasLink en 670 kilometer lång gaspipeline som byggs i British Columbia i Kanada.  

  Facebook-blockaden kommer ovanlig lägligt för fossilindustrin, dagen innan ytterligare en online-demonstration riktad mot KKR. Grupperna har hindrats från att kunna dela information på Facebook under helgen. Flera miljöaktivister uppger att också deras individuella konton spärrats på grund av påstått “intrång i immateriella rättigheter”.  Detta har naturligtvis upprört aktivister som motsätter sig pipelinens stora klimatpåverkan.

  Kontoavstängningarna kom bara några dagar efter att Facebook meddelat att skall motverka allmänt delade av vilseledande inlägg som förkastar den etablerade vetenskapen om klimatkrisen. 

  Åtgärder talar högre än ord och Facebook har återigen vidtagit åtgärder som står i skarp kontrast till offentliga uttalanden från företaget, säger Elizabeth Jardim, senior företagskampanj på Greenpeace USA till The Guardian. 

  Enligt Facebook var avstängningen av miljöorganisationerna ett misstag och många av kontoägarna har nu fått tillbaka sina rättigheter. Men en handfull är fortfarande blockerade, utan någon förklaring från Facebooks sida.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra