Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljöorganisationer i upprop mot Sveaskog

  23 miljöorganisationer uppmanar regeringen att ändra ägardirektiven till statliga Sveaskog. Anledningen är bolagets bristfälliga miljöambitioner. 

  Nu startar 23 miljöorganisationer, där bland annat Naturskyddsföreningen och WWF ingår, en kampanj mot statliga bolaget Sveaskogs naturvårdsarbete. Organisationerna anser att bolagets avverkningar i skyddsvärda områden sker i strid med naturvårdsintressen.

  Vi menar att staten måste ta ansvar för att skydda skogens alla värden, oavsett om dessa kan mätas i kronor eller inte. Det är tydligt att det behövs stora förändringar inom Sveaskogs förvaltning av våra skogar för att säkerställa att åtminstone staten inte avverkar sina egna skyddsvärda skogar, säger Malin Sahlin, skogssakkunnig, Naturskyddsföreningen.

  I kampanjen Vår skog riktar miljöorganisationerna fyra krav till den svenska regeringen.

  • Skydda alla statliga skogar med höga naturvärden som Sveaskog förvaltar.
  • Använd statliga skogar med låga naturvärden för att byta mot privatägd skog med höga naturvärden för att skydda dessa skogar.
  • Staten och Sveaskog ska vara en förebild och ligga i framkant när det gäller utvecklandet av ett ekosystembaserat, hyggesfritt skogsbruk.
  • Sveaskogs avkastningskrav måste sänkas så att punkterna ovan är genomförbara.

  Sveaskog förvaltar idag 14 procent av den produktiva skogen i Sverige. Företrädare för bolgaet gick i veckan ut och menade att miljöorganisationerna inte väger in skogsbrukets roll i klimatarbetet, där efterfrågan på biomassa stiger kraftigt.

  I nuläget har nära 13 000 personer skrivit under uppropet för Vår skog. Här kan du själv skriva under uppropet.

  Här kan du läsa Supermiljöbloggens tidigare sammanfattningar av den infekterade skogsdebatten:
  Vad ska vi med skogen till – del 1
  Vad ska vi med skogen till – del 2
  Vad ska vi med skogen till – del 3


  Supermiljöbloggen kämpar för en levande skogsmiljö i Sverige. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.