Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljöpartiet begär extra riksdagsdebatt om Vattenfalls brunkol

  Foto: Fredrik Hjerling

  Enligt Lise Nordin, partiets energipolitiska talesperson, är det angeläget att klargöra var riksdagens olika partier står i frågan.

  I dag lämnade Miljöpartiet in vad man kallar för en ”begäran om en aktuell debatt om brunkol och klimatet”. I dokumentet, som är undertecknat av Maria Ferm, gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen, går att läsa:

  Statliga Vattenfall har i dagarna presenterat förslag till försäljning av den brunkolsverksamhet i Tyskland som bolaget köpte 2001. Många svenskar känner ansvar för hur förändringarna i Vattenfalls verksamhet påverkar energiomställningen i Europa. I Europa finns fortfarande mycket kol som bränns med stor klimatpåverkan som följd. Sverige har en påverkan både via EUs klimatpolitik och historiskt ansvar genom Vattenfalls brunkolsverksamhet. För Miljöpartiet är det av största vikt att kolet stannar i marken.

  I detta läge ser vi ett stort behov av att få ett klargörande kring var partierna i riksdagen står i frågan. Därför begär vi en aktuell debatt om Europas brunkol och klimatet.

  Lise Nordin, energipolitisk talesperson för Miljöpartiet, säger i en kommentar till Supermiljöbloggen:

  – Vi har vid flera tillfällen tidigare hänvisat till att klimathänsyn i Vattenfalls försäljningsprocess hade krävt andra ägardirektiv av riksdagen. Därför är det naturligt för oss att begära denna debatt för att fler partier ska klargöra var de står i dag.

  Vattenfall styrs av ägardirektiv som riksdagen antog 2010. I de befintliga ägardirektiven är målet om affärsmässighet överordnat andra mål.

  _____

  riksdagens hemsida kan man läsa:

  Ett parti kan begära att riksdagen ska debattera en viss fråga som är aktuell, som till exempel skolan, vården eller situationen inom polisen. Efter samråd med alla partiernas gruppledare beslutar talmannen om och när den aktuella debatten ska ske. Den minister i regeringen som ansvarar för frågan deltar i debatten.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.