Mindre kött åt folket
En ny rapport från Jordbruksverket visar att vi svenskar äter mindre kött för första gången sedan 1990. Samtidigt ökade produktionen av kött i Sverige under förra året. Frågan är hur långt det räcker för klimatet i en värld där fler och fler äter mer och mer kött?
Enligt rapporten från Jordbruksverket har den totala köttkonsumtionen minskat sedan 2016 med 2,6 procent. Konsumtionen, som ökat under lång tid, har nu alltså börjat dala. Nötkött har minskat mest, följt av griskött, medan fågel har ökat.
Tittar man i det längre tidsperspektivet åt vi dock fortfarande mer kött 2017 jämfört med 2008. Den svenska köttkonsumtionen ökade med 41% mellan 1990 och 2017. Vi slog rekord förra året med 88 kilo kött per person och år. År 1990 åt vi endast 60 kilo.
Samtidigt som vi äter mindre kött så ökar efterfrågan på svenskt kött. På grund av det har importen minskat och den svenska produktionen av samtliga köttslag ökat under 2017. Men rapporten visar också att vi fortfarande äter mer importerat än svenskt kött.
Intresset ökar för vegetabilisk kost

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till