Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    En ny rapport från Jordbruksverket visar att vi svenskar äter mindre kött för första gången sedan 1990. Samtidigt ökade produktionen av kött i Sverige under förra året. Frågan är hur långt det räcker för klimatet i en värld där fler och fler äter mer och mer kött? 
    Enligt rapporten från Jordbruksverket har den totala köttkonsumtionen minskat sedan 2016 med 2,6 procent. Konsumtionen, som ökat under lång tid, har nu alltså börjat dala. Nötkött har minskat mest, följt av griskött, medan fågel har ökat.
    Tittar man i det längre tidsperspektivet åt vi dock fortfarande mer kött 2017 jämfört med 2008. Den svenska köttkonsumtionen ökade med 41% mellan 1990 och 2017. Vi slog rekord förra året med 88 kilo kött per person och år. År 1990 åt vi endast 60 kilo.
    Samtidigt som vi äter mindre kött så ökar efterfrågan på svenskt kött. På grund av det har importen minskat och den svenska produktionen av samtliga köttslag ökat under 2017. Men rapporten visar också att vi fortfarande äter mer importerat än svenskt kött.
    Intresset ökar för vegetabilisk kost

    Det verkar alltså som om intresset både för mer växtbaserad mat och för svenskt kött har ökat under 2017. Det här trendbrottet är efterlängtade nyheter för klimatet. Supermiljöbloggen skrev om minskningen redan i december. Det är viktigt att vår köttkonsumtion i västvärlden och Sverige minskar för att vi ska kunna uppnå en hållbar utveckling.
    Vegotrenden syns på andra håll också. 2016 fick vi se Vegorätt, Sveriges allra första helvegetariska matlagningsprogram på TV. Och på tidningsfronten ökade VEGO mest av alla mattidningar i Sverige 2017.
    Extra glädjande är att nötköttet har minskat mest, då det enligt forskare leder till mest utsläpp. Att äta ett kilo nötkött motsvarar att köra bil 12-15 mil. Svenskens matkonsumtion leder till utsläpp av 2 ton koldioxid per år. Av det kommer en tredjedel, eller 0,6 ton, från kött. Byter vi ut allt nötkött mot annat kött kan vi minska utsläppen så att vi landar på 0,7 ton per person och år 2050. Byter vi ut all kött, mjölk och ost mot vegetabiliska livsmedel så kan vi komma ner så lågt som 0,3 ton utsläpp per person och år 2050.
    Enligt Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen är det också problematiskt att vi svenskar äter mer kyckling än någonsin. Fågelproduktionen i sig släpper ut mindre än annat kött. Det är istället fodret som är problemet, då det utgörs bland annat av en stor del importerad soja, som bidrar till skogsskövling.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.