Minskad molnbildning – en ny tröskeleffekt?
De senaste årens rekordtemperaturer understryker klimatförändringarnas acceleration. Forskning visar nu ett samband mellan dessa höjda temperaturer och en minskad molnbildning. Frågan är om detta är ytterligare en tröskeleffekt?
TT rapporterar om en ny tysk studie som visar att stora delar av jordens molntäcke har försvunnit. Forskarna bakom studien tror att det kan ha spelat en stor roll i de senaste årens temperaturstegringar. Till exempel var 2023 hela 1,5 grader varmare jämfört med förindustriell tid, och som SMB tidigare rapporterat blev 2024 ännu varmare.
Medan växthusgasutsläpp och fenomen som El Niño förklarar en del av temperaturökningen, finns det fortfarande en del av värmeökningen som ännu inte kunnat förklaras. Det är utifrån detta som forskarna bakom den nya studien valt att fokusera på minskad molnbildning.
Jordens förmåga att reflektera solstrålning
Det forskargruppen studerat är jordens albedo, det vill säga dess förmåga att reflektera solstrålning. Detta är viktigt eftersom jordens albedo direkt påverkar planetens temperatur. Högre reflektionsförmåga innebär att mindre solenergi absorberas, vilket bidrar till att sänka eller stabilisera yttemperaturen.
Resultaten från studien visar en markant minskning av molntäcket. Ett minskat molntäcke innebär att mindre solstrålning reflekteras bort, vilket ökar mängden värme som absorberas av jorden. Detta kan leda till en acceleration av den globala uppvärmningen, vilket förstärker effekterna av klimatförändringarna och riskerar att ytterligare destabilisera klimatsystemet.
Flera bakomliggande orsaker till minskat molntäcke
Den observerade minskningen av molntäcket bedöms vara betydande och uppskattas stå för mer än en tiondel av den totala långsiktiga uppvärmningen. Flertalet faktorer kan ligga bakom detta fenomen, inklusive naturliga variationer eller minskade svaveldioxidutsläpp från sjöfarten, vilka är kända för att påverka molnbildningen.
Forskarna överväger också om den minskade molnbildningen kan vara en direkt konsekvens av klimatförändringarna. Detta beror på att ett varmare klimat kan ändra atmosfärens sammansättning och dynamik, vilket i sin tur kan minska molnens förmåga att bildas och upprätthållas. En sådan förändring skulle kunna förstärka uppvärmningen ytterligare, då färre moln innebär mindre solreflektion och därmed mer värme som absorberas av jorden.
Kan vara en kritisk tröskeleffekt
Studiens resultat påminner oss om vikten av att fortsätta minska växthusgasutsläppen för att dämpa en acceleration av klimatförändringarna. Det är särskilt kritiskt med tanke på risken för tröskeleffekter, där överskridande av vissa kritiska gränser i klimatsystemet kan leda till plötsliga och oåterkalleliga förändringar.
Är minskad molnbildning ytterligare en tröskeleffekt? Det är möjligt, vilket ytterligare understryker behovet av snabba och effektiva klimatåtgärder.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till