Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Monsanto stäms för brott mot mänskligheten och naturen

  På världsmatsdagen i oktober 2016 kommer det ökända jordbruksföretaget att stämmas i ”folkets internationella domstol” i Haag. Företaget kommer att ställas till svars för att ha utvecklat och spridit dödliga produkter som Agent Orange, DDT och glyfosat (RoundUp). Brotten rubriceras som brott mot mänskligheten och naturen, så kallat ecocide.

  Bakom stämningen står väletablerade jordbruksorganisationer såsom IFOAM Organic International, i vilken svenska Krav är medlem, The Organic Consumers Association (OCA), Navdanya, Regeneration International (RI), och Millions Against Monsanto. Initiativet går under namnet Monsanto Tribunal, och är finansierat genom crowd funding.

  Monsanto har utvecklat bekämpningsmedel innehållandes PCB:er och dioxiner, vilka innehåller de giftigaste miljögifterna som vi känner till. Idag är RoundUp världens vanligaste bekämpningsmedel, ett ämne som i labb visats döda mänskliga celler.

  Företaget är också hårt kritiserat för sina marknadsstrategier, som anses utnyttja småbrukares maktlösa situation gentemot de internationella agro-företagen:

  Monsanto har använt genmanipulerade grödor för att få in royalties från fattiga lantbrukare och fått dem att fastna i spiraler av obetalbara skulder som har drivit dem till självmord. Monsanto förespråkar en industriell jordbruksmodell, som står för minst femtio procent av världens koldioxidutsläpp. Monsanto är dessutom skyldig till utarmningen av jord och vattenresurser, utrotningen av arter och minskad biologisk mångfald, samt tvångsförflyttningar av miljontals småskaliga bönder över hela världen, kommenterar den berömda indiska miljöaktivisten Vandana Shiva, en av initativtagarna till Monsanto Tribunal.

  Stämningen lutar sig mot FNs riktlinjer för näringslivet och mänskliga rättigheter, som formulerades 2011. Ett av syftena med processen är att brott mot naturen, eller ecocide, ska inkluderas formellt i internationella rättsprocesser. Därför kommer rättegången att ske just i Haag, där den officiella internationella domstolen inrättades 2002.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.