Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  MP-beslut om Vattenfall får Moderaterna att rasa

  Foto: Anders Hellberg

  Nu kräver partiet besked från näringsminister Mikael Damberg (S), som är ytterst ansvarig för styrningen av Vattenfall.

  Det tog inte många timmar på Miljöpartiets kongress i går innan beskedet kom att partistyrelsen och ombuden i ett av utskotten kommit överens om ett förslag som innebär att partiet fortsatt ska verka för att Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland ska behållas för att fasas ut.

  Miljöpartiet motsätter sig därmed att brunkolsverksamheten säljs till någon ny ägare som skulle kunna exploatera de ännu oöppnade Vattenfall-kontrollerade brunkolsdagbrotten i Tyskland och därmed driva verksamheten vidare långt efter år 2030 som är det år Miljöpartiet menar att all kolkraft i EU behöver förbjudas för att tvågradersmålet ska kunna nås (pdf).

  Två av Sveriges främsta inrikespolitiska kommentatorer förklarar beskedet från kongressen så här:

  Fredrik Furtenbach, SR Ekot:

  Man kan väl säga att ledningen rev av plåstret redan på kongressens första dag. Den tog ingen debatt som den ändå hade förlorat. Stödet för förslaget hade redan på förhand blivit för stort. Bland annat hade ombud för Stockholm, Göteborg och ungdomsförbundet sagt att de var för den hårdare linjen.

  Mats Knutson, SVT:

  Hur stora chanser har då Miljöpartiet att driva igenom sin linje om den tyska brunkolen? Någon formellt begäran från Vattenfall om att sälja den tyska brunkolsverksamheten har ännu inte lämnats in till regeringen. När det har skett måste Miljöpartiet övertyga Socialdemokraterna om att en försäljning inte ska tillåtas. Här kan det bli en hård politisk strid men just nu verkar det inte som att Socialdemokraterna är beredda att kompromissa i frågan.

  En som oroas över beskedet från Miljöpartiets kongress är Moderaternas energipolitiska talesperson, Lars Hjälmered. Han frågar sig på Twitter vad regeringen egentligen vill med Vattenfall, och han säger till Aftonbladet att han nu kräver svar på hur näringsminister Mikael Damberg (S), som är ytterst ansvarig för styrningen av bolaget, ser på saken.

  – Miljöpartiet har gett ett mycket oroande besked. Nu är det av högsta vikt att regeringen ger ett tydligt besked i frågan. Det handlar om väldigt mycket av skattebetalarnas pengar som Miljöpartiet vill kasta bort, säger Lars Hjälmered till Aftonbladet.

  ___

  Läs mer på Supermiljöbloggen:

  “Vattenfalls kolkraft kostar samhället miljarder i hälsoeffekter”
  Både SSU och Grön ungdom vill att Vattenfall avvecklar sin brunkolsverksamhet
  Vattenfall siktar på försäljning av brunkolsverksamheten lagom till klimatmötet i Paris
  MP:s partistyrelse vill backa om Vattenfall
  Miljöpartiet i Stockholm stad vill att Vattenfall fasar ut kolkraften
  Greenpeace påminner Miljöpartiet om löftet att stoppa nya kolgruvor
  Kommer Miljöpartiet ”svika klimatet”?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra