Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  MP vill se totalstopp för bensin och diesel år 2030

  Miljöpartiet vill skärpa kraven på förnybara bränslen och föreslår att fossila bränslen helt ska fasas ut från svenska mackar till 2030. 

  Transportsektorn brukar pekas ut som en de allra svåraste klimatutmaningarna för Sverige. I Januariavtalet mellan L, C, S och MP finns en punkt som säger att det ska vara förbjudet att sälja bensin- och dieseldrivna bilar efter 2030. Enligt avtalet ska det också utredas vilket årtal som fossilfria bränslen ska vara helt utfasade.

  Men MP vill nu skynda på arbetet med att fasa ut bensinen och dieseln på svenska mackar, rapporterar bland andra Dagens Industri. Under partiets dag i Almedalen tryckte språkröret och finansmarknadsminister Per Bolund på att Sverige snabbt måste få fram en handlingsplan för hur utfasningen ska gå till.

  Förutom fossilförbudet föreslås också en ökad inblandningstakt av förnybara bränslen. Förslaget innehåller också ett ekonomiskt stöd för konvertering av bensinbilar till etanol, biogas eller biobensin.

  Nu återstår det att se vad de övriga partierna anser om MP:s bränsleförslag. Inrikes transporter står idag för nästan en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser enligt siffror från Naturvårdsverket. Det är alltså inget snack om att kraftfulla åtgärder behövs för att snabbt ställa om till en fossilfri fordonsflotta.


  Supermiljöbloggen bevakar miljöpolitiken. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!