Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Musik om mänsklighetens äldsta kärlekshistoria

  Hur blir det när ett svenskt indierockband som mest sjungit om brustna hjärtan och ensamhet ska sjunga om klimathotet? Vår kulturredaktör Joel Gordon Hultsjö har lyssnat på Weeping Willows senaste album och blir positivt överraskad av det han hör.

  Varför skriver ingen bra musik om klimatet? Det är ett temat i en nyskriven krönika av krönikören Gustav Gelin  i tidningen ETC. Kommentarerna under tidningens inlägg på Facebook fylls snabbt av faktiska exempel från en stor variation av genrer.

  Ett nytillkommet exempel som sticker ut i mängden är indierockgruppen Weeping Willows senaste album After Us. Redan på albumomslaget framgår klimattemat. Under en färgglad himmel i brand ligger en soptäckt paradisö. Med låtar som ”Save from ourselves”, ”Judgement day!” och ”Another future”, tillsammans med olyckliga kärlekslåtar i klassisk Weeping Willows stil, är det tydligt att Magnus Carlson och kompani blivit inspirerade av klimathotets uppmärksamhet i vår samtid.

  Min första instinkt när jag först fick höra om detta album var en misstänkt förvåning. Är detta bara ett sätt för ett band att revitalisera sig, att verka aktuella genom att politisera sina annars väldigt opolitiska låtar?  Sen slog det mig – vad är inte vårt förhållande till jorden om inte som en olycklig kärlekshistoria? En kärlekshistoria där vi är den som svikit, som utnyttjat vår partner och nu försöker fly vårt ansvar för de skador vi själv skapat. Vem passar då inte bäst att skriva musik om klimathotet, om inte en band vars specialområde är hjärtekross, ensamhet och svårmod?

  Magnus Carlssons mjuka och rogivande röst för lyssnaren från låt från låt till albumet, men ibland hajar man till vid fraser som inte passar tilltalet. Med olyckliga låttexter som ”Why do we crush the the things we love” och ”we need to save us from ourselves!” tillsammans med klimattexter ”our planet is slowly dying” and ”there is no escape from judgement day” kombinerar Weeping Willows en hård verklighet med ett svårslaget svårmod. Texterna varken tar eller ger hopp, utan bara vaggar in lyssnaren i en känsla av eftertänksamhet och skuld över hur vi behandlat mänsklighetens längsta samboförhållande – Planeten Jorden.

  Om du söker politisk musik för att skapa handlingskraft för klimatet hos ungdomen, är kanske inte detta musiken för dig. Men om du söker en djupare, mörkare men samtidigt bra musik om vår tids ödesfråga – då kan Weeping Willows nya album After us vara något för dig.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.