Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter Nyheter

  Naturvårdsverket tappar 65 anställda efter hårdbantning

  Foto: supermiljöbloggen

  De kraftiga nedskärningar som regeringen aviserar under 2025 för Naturvårdsverket tvingar nu fram en massuppsägning av 65 anställda. Det motsvarar hela tio procent av myndighetens personalstyrka.

  Det framgår av ett pressmeddelande från verket under torsdag eftermiddag.

  Bedömningen är att vi behöver minska våra kostnader med 65 miljoner kronor jämfört med 2024. Det görs dels genom att minska på verksamhet motsvarande 65 årsarbetskrafter, dels genom annan sparsamhet. Uppskattningsvis kommer det beröra 65 personer, men först ser vi över vilka möjligheter som finns till bland annat omplacering, säger generaldirektör Björn Risinger.

  Den uppseendeväckande kraftiga bantningen av personalstyrkan beror, enligt myndighetens egen beskrivning, till största delen på att särskilda, tidsbegränsade insatser upphör vid nästa årsskifte.

  Det handlar om insatser för att genomföra tre nya EU-direktiv, samt satsningar på hållbar plastanvändning. Utöver dessa områden kommer även miljömyndighetens stöd till andra verksamheter och organ påverkas.

  Själva kärnverksamheten, till exempel expertstöd gentemot regeringen, liksom stora uppdrag som kommer att dyka upp – ny lagstiftning från EU till exempel – måste däremot skyddas och värnas, heter det.

  Neddragningarna kommer att ske vid både huvudkontoret i Stockholm och enheten i Östersund.

  Även om inte Naturvårdsverkets personalstyrka påverkades i någon hög grad i årets statliga budget, har ändå de nedskärningar som nu presenteras legat i korten.

  Tidöregeringen hade knappt tillträtt efter 2022 års val förrän det stod klart att massiva nedskärningar stundade på miljö- och klimatområdet. Det totala anslaget inom miljö i statsbudgeten sänktes med fyra miljarder kronor på ett bräde. Istället prioriterades och gynnades bland annat fossilbränsledriva bilar istället.

  Bland stod det klart att möjligheten att skydda värdefull skog, och skötsel av olika naturreservat skulle försämras avsevärt. I den treåriga långtidsöversikten flaggades för ren nedslaktning av miljöbudgeten, med mer än en halvering – från 23,7 miljarder kronor under 2022 – till cirka tio miljarder kronor år 2025.

  Det återstår att se om ett sådant dråpslag utdelas. 2025 års budgetförslag läggs inte fram förrän senare i år. Men spåren förskräcker så här långt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.